Co zamiast placu zabaw i remontu Klubu Bolko?

Co zamiast placu zabaw i remontu Klubu Bolko?

1
PODZIEL SIĘ

Nie będzie gruntownej modernizacji Klubu Bolko ani przebudowy placu zabaw i parkingu nad zalewem Witoszówka. Na wniosek prezydent Świdnicy Rada Miejska podczas środowej sesji zadecydowała o przeniesieniu pieniędzy zarezerwowanych na ten cel na inne zadania.

W budżecie miasta na 2017 rok zostało zarezerwowanych 1,3 miliona złotych na modernizację Klubu Bolko. Te środki stanowiły wkład własny Świdnicy, resztę miano pozyskać z dotacji unijnych w ramach puli Aglomeracji Wałbrzyskiej. Prezydent Beata Moskal-Słaniewska poinformowała, że w związku z bardzo dużą liczbą wniosków o środki zarezerwowane w ramach Aglomeracji na renowację zabytków, gminy musiały zdecydować o rezygnacji z niektórych zamierzeń. Zapewniła, że na pewno będą pieniądze na modernizację i adaptację na nowe cele Rynku 39/40 oraz na odnowienie podwórek w centrum miasta. Natomiast jej zdaniem z modernizacją Klubu Bolko można poczekać. 800 tysięcy złotych „zdjętych” z tego zadania trafi na budowę nowej drogi, tzw. sięgacza ulicy Leśnej. Na tę inwestycję zostanie przeznaczone także 260 tysięcy złotych, które wcześniej planowano wydać na plac zabaw i parking nad zalewem Witoszówka. Ta druga propozycja wywołała dyskusję. Część radnych uważała, że należy dokończyć rozpoczętą dwa lata temu realizację projektu rekreacyjno-wypoczynkowego w tym rejonie miasta. Przypomnijmy, w ramach budżetu obywatelskiego powstał tu bosmanat z wypożyczalnią sprzętu pływającego oraz promenada.

Ostatecznie radni poparli zmiany w budżecie. Nowy sięgacz ul. Leśnej ma zostać wykonany do granic miasta, co pozwoli na stworzenie dojazdu do nowo budowanego schroniska dla bezdomnych kobiet, przychodni i zakładu pogrzebowego. – W ramach w/w zadania zostanie wykonany odcinek ok. 200-metrowy drogi, w tym: jezdnia o nawierzchni bitumicznej (szer. 7,00 m.), chodnik (szer. 2,00 m.) po jednej stronie i ciąg pieszo-rowerowy po stronie drugiej (szer. 2,00+2,50 m.). Ścieżka będzie oddzielona od jezdni pasem zieleni. Wykonana także zostanie kanalizacja deszczowa oraz energooszczędne oświetlenie – informuje Mateusz Jadach z UM w Świdnicy.

500 tysięcy złotych zostanie przeznaczone na rozbudowę parkingu przy szpitalu. Ma powstać 60 nowych miejsc postojowych.

/asz/

  • sąsiad z przeciwka

    ależ dlaczego tylko do granic miasta, niech Pani Prezydent zrobi gest i ukłon i dociągnie do nowej budowy znanego nam dewelopera… Galeria nie powstanie, droge im dociągnąć no jeszcze tylko l…y robić pozostanie… HAŃBA!!!!