Mimo że nie jestem fanką Walentynek, postanowiłam przygotować przepis właśnie na 14 lutego. Nie sposób już ignorować zupełnie tego święta, choć po prostu letnia noc Kupały jest dla mnie terminem idealnym na celebrowanie święta miłości.
Ponieważ szykowanie niespodzianek ukochanym osobom oraz okazywanie im uczuć jest bardzo ważne i potrzebne, róbmy to jak najczęściej. Tym razem proponuję obłędne czekoladowe ciasto z chilli. Słodycz czekolady w duecie z pikanterią chilli skutecznie rozpalą zmysły i będą deserem idealnym tego wieczoru.
Składniki:
•250 g gorzkiej czekolady 70%
•250 g masła
•250 g cukru
•4 jaja
•1 pomarańcza
•80 g mąki pszennej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 łyżka przyprawy curry
•1 mała łyżeczka mielonej papryki chilli
•2 łyżki migdałów lub płatków owsianych
•100 ml kwaśnej gęstej śmietany.
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyłam połamane tabliczki czekolady i pokrojone w kawałki masło. Ułożyłam miskę na łaźni wodnej i powoli rozpuszczałam masło z czekoladą.
2.W drugiej misce ubiłam jaja z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
3.Kiedy czekolada z masłem się rozpuściła, zdjęłam miskę z łaźni wodnej, odstawiłam na bok do przestudzenia, a na łaźnię wodną włożyłam miskę z masą z cukru i jaj, chwilę podgrzewałam, tak by obie masy miały jednakową temperaturę.
4.Masę z cukru i jaj doprawiłam startą skórką z pomarańczy, po czym dokładnie połączyłam obie masy, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę curry i ostrą mieloną paprykę.
5.Płynne ciasto wlałam do tortownicy wyłożonej pergaminem, posypałam po wierzchu migdałami, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekłam 35 minut.
6.Upieczone ciasto pokroiłam na kawałki, udekorowałam kwaśną gęstą śmietaną.
Gotowe!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch