Strona główna 0_Slider Kierowcy alarmują: niebezpieczne zwężenie na Komunardów

Kierowcy alarmują: niebezpieczne zwężenie na Komunardów

20

Trwają prace przy przebudowie ścieżki pieszo-rowerowej wzdłuż ulicy Sikorskiego. W okolicach jej skrzyżowania z ulicami Komunardów i Wałową w Świdnicy już kilkukrotnie miało dochodzić do niebezpiecznych sytuacji. Jeden z pasów został tam znacząco zwężony kosztem nowego traktu dla miłośników jednośladów.

Roboty mają związek z trwającą rewitalizacją parku im. Władysława Sikorskiego. Docelowo, wzdłuż samej ulicy Sikorskiego, ma powstać gruntownie przebudowany trakt pieszo-rowerowy. W bezpośrednim sąsiedztwie skweru przy ulicy Wałowej będzie on miał 5 metrów szerokości, z czego – zgodnie z projektem opracowanym przez biuro “Progress” – nieco ponad metr zajmie tzw. opaska, oddzielająca ścieżkę od jezdni. To właśnie o ten metr zwężony został jeden z pasów ulicy Komunardów, z którego korzystają kierowcy jadący później ulicą Sikorskiego w kierunku centrum handlowego, Osiedla Młodych i łącznika autostradowego.

Tu właśnie pojawił się problem. – Jest wąsko i brakuje oznaczeń. Znaki informujące o budowie stoją tuż przed samym terenem robót, przez co niektórzy kierowcy w ostatniej chwili uciekają na sąsiedni pas. Właściwie cały wylot z Komunardów zmienił się w jeden pas ruchu i przez to tworzą się korki – twierdzi pan Adam, mieszkający na Osiedlu Młodych i codziennie dojeżdżający do centrum. Zaznacza przy tym, że o ile zrozumiałe są utrudnienia występujące podczas samej budowy, o tyle podobna sytuacja może – jego zdaniem – występować także po jej zakończeniu.

Jego uwagi i obserwacje podzielają także inni zmotoryzowani, którzy zgłaszali, że w miejscu zwężenia kilkukrotnie byli świadkami niebezpiecznych sytuacji. Ryzyko kolizji ma dotyczyć zwłaszcza sytuacji równoczesnego przejazdu dwóch pojazdów ciężarowych lub autobusów, które przejeżdżają przez feralny punkt niemal ocierając się lusterkami.

Chociaż mogłoby się wydawać, że z szerokiej ścieżki pieszo-rowerowej zadowoleni będą miłośnicy jednośladów, także oni dopatrzyli się pewnego mankamentu. Mowa o niemal gotowym wjeździe na ścieżkę rowerową, który skierowano wprost na wyspę zieleni znajdującą się u zbiegu Komunardów, Sikorskiego i Wałowej, zamiast na istniejący przejazd rowerowy. Nie jest wykluczone, że intencją świdnickich urzędników było stworzenie nowego przejazdu, łączącego park Młodzieżowy i Sikorskiego. Podobnie jak w przypadku zwężenia jezdni oczekujemy na zajęcie w tej sprawie stanowiska przez magistrat.

Michał Nadolski
nadolski@swidnica24.pl