Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Bruschetta na dwa sposoby

Czary Penelopy: Bruschetta na dwa sposoby

0

Pełnia lata, szczyt sezonu grillowego i spotkań na świeżym powietrzu. Postanowiłam więc zaproponować  Wam słynne włoskie grzanki, które w towarzystwie świeżych warzyw, owoców i ziół będą wspaniałą przekąską na letnim przyjęciu. Podstawowa wersja bruschetty to nasączony oliwą, grillowany, natarty czosnkiem i posypany solą morską biały chleb.

Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się ciabattę, ale z powodzeniem można też użyć tostów, bagietki  lub po prostu białych bułek. Poniżej dwa przepisy na sałatki, które nie tylko cieszą oko swoją kolorystyką, ale również pieszczą podniebienie wyrafinowanym połączeniem i pełnią smaków lata. Dodam jeszcze, że bruschettę można z powodzeniem przygotować w domu. Piekarnik lub toster z powodzeniem zastąpią grilla.

 

Pierwsza sałatka powstanie z truskawek. Jednak nie będzie to deser. Nie, nie. Smak jej będzie wytrawny, lekko pikantny, orzeźwiający, z delikatną nutą słodyczy o silnym aromacie bazylii i truskawek.

Potrzeba:

1 miseczka truskawek

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego (lub cytryny)

1 mała łyżeczka miodu

4-5 listków bazylii

szczypta soli, pieprzu

chili do smaku

Truskawki myję, odszypułkowuję, kroję w kostkę. Ocet mieszam z solą, chili, miodem i oliwą. Listki bazylii siekam drobniutko i mieszam z truskawkami. Zalewam sosem, mieszam, finalizuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

***

 Bazą drugiej sałatki będą – a jakże – pomidory. Bazylia, pietruszka, czosnek i oliwa, w połączeniu z nimi, stworzą kompozycję, która oszołomi każdego.

 Potrzeba:

2 pomidory

2-3 ząbki czosnku

3-4 łyżki dobrej oliwy

5-6 listków bazylii

sok z cytryny do smaku lub 1 łyżka octu balsamicznego

sól, pieprz do smaku

Pomidory myję, kroję w kostkę. Przekładam do miski. Bazylię siekam, dodaję do pomidorów (często dodaję też zieloną pietruszkę). Ocet lub sok mieszam z solą i oliwą, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam pomidory, doprawiam do smaku pieprzem i podaję.

 Przygotowanie pieczywa

potrzeba (dla dwóch osób):

1 mały chlebek ciabatta (lub1 mała bagietka albo dwie bułki)

1 duży ząbek czosnku

oliwa extra vergine

Chlebek przekrawam na pół a następnie na wzdłuż, tak by powstały 4 płaskie kromki pieczywa. Za pomocą pędzelka delikatnie nasączam je oliwą, a następnie rumienię je na grillu z każdej strony, tak by uzyskały złoty kolor (2-3 minuty).  Wtedy to nacieram je czosnkiem i gotowe (do truskawkowej bruschetty zabieg ten nie jest konieczny).

Takie pieczywko wspaniale smakuje jako przystawka, samodzielna kanapka lub jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby. Grzanki te można także przygotować w piekarniku lub w tosterze, ale przy opcji z tosterem oczywiście nie nasączamy pieczywa oliwą.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Pobierz przepis w PDF

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch – projektant wnętrz, architekt, właścicielka i szefowa studia architektury wnętrz ARCHIDEKOR, niewielkiej pracowni projektowej mieszczącej się na poddaszu jednej z kamienic świdnickiego starego miasta. Pracownię prowadzi wspólnie z mężem – również architektem. Mama dwóch cudownych córeczek. W kuchni – czarodziejka. O jej wyjątkowym talencie przekonali się znakomici goście bankietów, urządzanych przy okazji Festiwalu Bachowskiego.

Poprzedni artykułOżywiony obraz. Shirley – wizje rzeczywistości
Następny artykułMagazyn Swidnica24.pl na weekend