Strona główna 0_Slider Zabytkowy młyn pachnący chlebem, czyli Festiwal Mąki po raz siódmy

Zabytkowy młyn pachnący chlebem, czyli Festiwal Mąki po raz siódmy

0

Warsztaty pszczelarskie, stoiska ze zdrową żywnością, rozstrzygnięcie konkursu na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”, a także pokaz audiowizualny – to tylko niektóre z atrakcji, jakie czekać będą na gości 7. Festiwalu Mąki. W zabytkowym młynie w Siedlimowicach znów zapachnie domowym pieczywem!

Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Młyna Siedlimowice zapraszają na 7. edycję Festiwalu Mąki, która odbędzie się w najbliższą sobotę. W programie znalazły się warsztaty pszczelarskie z Pasieką Gołaszyce, spacer historyczny prowadzony przez historyka Bogdana Muchę z Żarowskiej Izby Historycznej, zwiedzanie zabytkowego młyna, siedlimowickie podpłomyki i wiele innych atrakcji.

Tradycyjnie w ramach festiwalu odbędzie się też konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. Uczestnikami konkursu mogą być osoby wypiekające amatorsko chleb w warunkach domowych. Każdy miłośnik domowego wypieku może zgłosić jeden chleb o dowolnej gramaturze. Ocenie będzie poddawany smak, kolor i zapach. Jury także będzie brało pod uwagę wrażenie ogólne chlebów. Konkurs zostanie rozstrzygnięty podczas Festiwalu Mąki, około godziny 17.30. Za zwycięskie pieczywa przyznane zostaną nagrody. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie organizatora.

7. Festiwal Mąki w zabytkowym młynie w Siedlimowicach odbędzie się 19 sierpnia. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 14.00 i potrwa do godziny 18.00.

Zobacz relację z 6. Festiwalu Mąki:

/UM Żarów, opr. mn/

Poprzedni artykułObywatelskie zatrzymanie pijanego kierowcy. Miał ponad 3 promile
Następny artykułUniwersytet Medyczny będzie kształcił lekarzy w nowej filii. Teorię w praktykę studenci będą mogli przekuwać m.in. w świdnickim „Latawcu”