Strona główna 0_Slider Kto wygrał pyszną kanapkę z chałki z Cukierni Łukowa?

Kto wygrał pyszną kanapkę z chałki z Cukierni Łukowa? [ROZWIĄZANIE KONKURSU]

0

Podczas niedawnej wizyty w Polsce brytyjski następca tronu książę William w warszawskiej restauracji zamówił oryginalną kanapkę w chałce z szarpaną wołowiną. Jak się okazuje, połączenie słodkiego pieczywa ze słonymi dodatkami od lat stosuje świdnicka Cukiernia Łukowa. Dla czytelników Swidnica24.pl mieliśmy do wygrania trzy kanapki wraz z napojami. Kto je otrzymał?

Tosty z chałki widnieją w menu Cukierni Łukowa w Świdnicy już od 2017 roku. – Szczerze powiedziawszy, nigdy wcześniej takich kanapek w żadnym lokalu nie widzieliśmy. Nasza chałka jest specyficzna, gdyż pieczona w formie a nie luzem na hercie czy blasze – co też nie jest rozwiązaniem szczególnie często spotykanym – mówi współwłaściciel cukierni Wojciech Trzciński, jego brat zaś dodaje: – Mieliśmy kiedyś klientkę z Izraela, mieszkankę Jerozolimy. Zamówiła tosta a’la włoska bruschetta z pomidorami i mozzarellą. Wychodząc powiedziała, że nigdy by się nie spodziewała, że ich „challach” może tak dobrze smakować na słono i że po powrocie do domu zamierza ją zaserwować swoim koleżankom. To był wspaniały komplement i dowód na to, że jednak przecieraliśmy te kulinarne szlaki miksujące słodkie wypieki z słonymi dodatkami.

Chałki a’la Łukowa można spróbować w dwóch lokalach cukierni, przy ul. Łukowej i Kliczkowskiej.

Trzy pyszne kanapki z chałki wraz napojem z Cukierni Łukowa w Świdnicy można było wygrać w naszym konkursie. By wziąć udział w zabawie należało w zgłoszeniu napisać – przepis na swoją najlepszą kanapkę. E-mail powinien zawierać również imię, nazwisko, kontaktowy numer telefonu osoby pełnoletniej (do wiadomości redakcji) oraz zgodę na opublikowanie danych w przypadku wygranej.  Najciekawsze przepisy nagrodziło jury konkursowe. Po jednej kanapce wraz z napojem otrzymali – Natalia Irla, Magda Ciborowska i Marta Franckiewicz-Pach. Gratulujemy!

Poniżej zwycięskie przepisy:

Natalia Irla – Mój przepis na kanapkę jest z lekkim „twistem” ponieważ za podstawę robi nie chlebek a gorący gofr. Na takiej podstawie kanapeczka mistrzów piętrzy się poprzez bazę z plasterków awokado, oprószonych startym na grubych oczkach cheddarem. Na taką kołderkę idą plasterki smażonego surowego boczku, z którego tworzą się chrupiące chipsy. Ciekawie podkręca smak wędzony łosoś na to (ale to już chyba wersja dla ciekawych nietypowych połączeń), i obowiązkową wisienką na „torcie” vel kanapce jest jajko sadzone z płynnym żółtkiem. Przepychota!

Taka „kanapka” wymaga trochę zachodu, ale doznania smakowe zdecydowanie to wynagradzają. Polecam 🙂

Magda Ciborowska – Przepis na ulubioną kanapkę:

Składniki:
– Żytni chleb na zakwasie z pestkami dyni
– Farsz do pierogów ruskich z dnia poprzedniego 🙂 
– Sałata 
– Pomidorki koktajlowe 
– Ogórek kiszony 
– Sos czosnkowy

Na kromkę razowego pieczywa nakładamy liść sałaty. Następnie farsz do pierogów ruskich. Na farszu umieszczamy pokrojone pomidorki koktajlowe i plasterki ogórka kiszonego. Na wierzchu nakładamy odrobinę sosu czosnkowego. Smacznego!

Marta Franckiewicz-PachNa kromkę chleba nakładamy plasterki koziego sera (może być też taki do smarowania), nakładamy dużo liści rukoli, posypujemy orzechami włoskimi. Drugą kromkę chleba smarujemy miodem. Składamy w kanapkę i do tostera. Gotowe! Proste, a połączenie smaków jest niesamowite.

Szczegółowy regulamin konkursów organizowanych na portalu Świdnica24 znajdziesz TUTAJ.

/red./

Poprzedni artykułNocny pożar w dawnym szpitalu [FOTO]
Następny artykułMierzymy się na wyjeździe z beniaminkiem rozgrywek [RELACJA LIVE]