W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie gości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można zaopatrzyć się w sezonowe owoce, zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Wystawcy czekają do 15.00.
Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur. Po spowodowanej pandemią przerwie targ został wznowiony i znów przyciąga wielu gości.
Dzisiaj na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:
- Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy,
- Octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
- Sara Jira Ceramics & Art – piękne ceramiczne przedmioty użytkowe,
- Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
- Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka
- Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
- Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
- Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
- Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
- Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
- KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur
- Dyniowy zakątek – dynia od A do Z
- Wańczykówka nabiał krowi i owczy,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko,
- Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
- Fryborska Manufaktura Miodownicza Justyna Jaczewska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur,
- Jagodowe Pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
- Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
- AllCanna Tomasz Rodziewicz -serki z nasion konopi
- Bartosz Ostrowski „BABETTE”- oryginalne, vege smakołyki w ekologicznych opakowaniach powstałe z dbałością o lokalność i środowisko,
- naturalnie.eco – Len, len, LEN – odmieniany przez wszystkie przypadki,
- Browar Rebelia- rzemieślnicze piwo bezalkoholowe Ślepak
- Pasieka pod Ślężą- Krzysztof Staryszak.
- Palce lizać – masło sklarowane.
/opr. red./