Zaprojektowanie ciekawej i funkcjonalnej restauracji może być tym, co obok kuchni, zagwarantuje nam stałą klientelę – co poskutkuje tym, że będziemy prowadzić prężnie rozwijający się biznes. Oko do detali i staranność wykonania mogą sprawić, że zostaniemy zapamiętani na mapie lokali gastronomicznych w naszym mieście. Co warto wziąć pod uwagę przy tworzeniu projektu naszej restauracji?
Wybierz swoją ścieżkę
To, co wyróżnia ciekawe lokale na tle innych to właśnie to. Są ciekawe. Są ciekawe, bo mają pomysł, który przenika wszystkie warstwy restauracji od samego wystroju aranżacyjnego, po nazwę i oferowane menu. Spójność pomiędzy kartą dań, a wyborami aranżacyjnymi sprawia, że Klient nabiera do nas zaufania, zapamiętuje nas i chętnie powraca. Wniosek z tego taki – miej pomysł na swoją restaurację! Zobacz, czego brakuje w Twojej okolicy. Określ, co dla ciebie jest istotne, co przemawia do twojej wyobraźni. Wizja lokalu bardzo pomoże naszkicować odpowiedni projekt architektom i zapewni niezbywalną markę Twojego miejsca.
Źródło: Studio Loko
Dziel na strefy
Co równie ważne, nakreśl sylwetkę twojego Gościa. Jakie osoby chcesz przyciągać swoją ofertą? W jakich okolicznościach będą one do Twojego miejsca przychodzić? To pomoże Ci określić, jakie strefy stworzyć i w jaki sposób je zaaranżować.
Przeważnie, lokal posiada zarówno miejsca dla większych grup, jak i dla osób będących w pojedynkę lub jedzących w małym gronie. Jeżeli jesteśmy nastawieni na goszczenie także dzieci, warto przygotować dla nich ustronne miejsce, w którym będą mogły bawić się do woli, nie przeszkadzając innym Gościom w lokalu.
Źródło: Studio Loko
Zwróć uwagę na akustykę
W miejscach użytku publicznego, problem złej akustyki staje się ważnym faktorem. Ludzie na co dzień żyją w dużym natężeniu decybeli, nie chcą się z tym mierzyć także w miejscu, gdzie spożywają smaczny posiłek. Zwróć uwagę na to, jak rozchodzi się dźwięk w Twoim lokalu. Powierzchnie z kamienia i szkła naturalnie przenoszą fale dźwiękowe, dlatego by zbalansować ten efekt, możesz zdecydować się na dodatki w postaci dywanów, tkanin, obić lub zamontować panele wyciszające.
W detalach tkwi piękno
Dobry projektant pochyla się nad detalami, by nadać restauracji odpowiedniego charakteru. Odpowiednie oświetlenie, nietypowe oznakowanie łazienek, precyzyjnie dobrana dekoracja stołu – to wszystko składa się na ogólne wrażenie, jakie zostawiamy w głowie Gościa. W tym wypadku, z pomocą może nam przyjść architekt, który uwypukli wszystkie detale i pomoże nam stworzyć unikatowy projekt naszej restauracji.
/Artykuł sponsorowany/