Najlepsi uczniowie zmierzyli się w finale drugiej edycji Szkolnego Konkursu Gastronomicznego Mistrz Kulinarny ZSH-T. Adepci sztuki kulinarnej musieli wykazać się kreatywnością podczas przygotowania zakąsek z mięsa i podrobów własnej receptury.
Jury w składzie Aldona Liszka – Urbańska, dyrektor szkoły, Paulina Wysk i Mariusz Trojanowski, kucharze z restauracji FADO w Świdnicy, Emilia Młynarczuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych, Weronika Szaradowska, mistrz kulinarny ZSH-T poprzedniej edycji, oceniało technikę wykonania potrawy, oryginalność i pomysłowość, smak, estetykę podania, sposób prezentacji dania przed jury. Ze względu na wysokie umiejętności finalistów jury miało problem z podjęciem rozstrzygających decyzji.
Ostatecznie I miejsce zajęła Daria Globisz, II miejsce – Natalia Jankowska, III miejsce – Elżbieta Drabik, wyróżnienie otrzymali Natalia Klag i Tomasz Iwanicki.
Finaliści konkursu otrzymali cenne nagrody, ufundowane przez sponsorów.
/Informacja i zdjęcia ZSHiT w Świdnicy, opr. red./


![Najlepsze aranżacje stołów wybrane! [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/aranzacja-stolow-bozonarodzeniowych-ZSHT-Swidnica-2025-39-238x178.jpg)
![Trwa Świdnicka Kolęda. Jakie czekają atrakcje? [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/Swidnicka-Kolea-2025-30-238x178.jpg)






![Kto wygrał zaproszenia na świąteczny koncert zespołu i chóru Armii USA w Świdnicy? [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2023/04/Orkiestra-Sil-Powietrznych-Stanow-Zjednoczonych-w-Europie-21-04-2023-Swidnica-5-100x75.jpg)