Na terenie dawnego, renesansowego zamku w Piotrowicach Świdnickich po raz pierwszy zostanie zorganizowany Festiwal Warzyw, Owoców i Ziół. Goście będą mieli okazje poczuć smaki polskich jabłek, zupy z dyni, miodów, nalewek, ale także zakupić sadzonki oraz dowiedzieć się o zaletach ziołolecznictwa. Smaczna i zdrowa impreza zaplanowana została w dniach od 1 do 3 maja.
Muzeum Technik Rolniczych, jakie powstaje na terenie zespołu folwarczno-pałacowego w Piotrowicach Świdnicy, w tym roku przygotowuje wiele nowych wydarzeń. Na remontowany dwór, za sprawą Fundacji Ochrony Dziedzictwa Przemysłowego Śląska, powoli wraca życie folwarku. – Trwa remont Piotrowic. W perspektywie kilkuletniej ma powstać tam Muzeum Techniki Rolniczej. Po sukcesie zeszłorocznych Gali Pary i Gali Techniki Rolniczej stwierdziliśmy, że powoli czas zacząć udostępniać teren folwarku. Wpadliśmy na pomysł Festiwalu Warzyw, Owoców i Ziół, który wpisuje się idealnie w formułę tworzonego otwartego, żywego Muzeum Technik Rolniczych. Nie chcemy tylko prezentować maszyn rolniczych z możliwością jeżdżenia nimi, ale także pole, na którym rośnie m.in. pszenica. Mamy w planach również pokazać na przykład jak dawniej wyglądały żniwa w oparciu o różne technologie – od sierpa po kombajn – mówi zastępca dyrektora ds. ochrony zabytków Maciej Mądry z Muzeum Przemysłu i Kolejnictwa na Śląsku w Jaworzynie Śl.
Festiwal Warzyw, Owoców i Ziół ma być świętem radosnym, kolorowym, smacznym i zdrowym. – Nasza Majówka zgromadzi wielu wystawców z Polski i zagranicy w Folwarku w Piotrowicach Świdnickich. Goście będą mieli okazje poczuć smaki polskich jabłek, zupy z dyni, miodów, nalewek, ale także zakupić sadzonki oraz dowiedzieć się o zaletach ziołolecznictwa. Po raz pierwszy można także zobaczyć eksponaty, które zostały zgromadzone w powstającym Muzeum Technik Rolniczych – zapowiadają organizatorzy.
Wydarzenie będzie trwało od 1 do 3 maja. Folwark każdego dnia będzie otwarty w godz. od 10.00 do 18.00. Szczegółowy program wkrótce.
/AN/
/Materiały – Muzeum Technik Rolniczych/