Strona główna Magazyn Zdrowie Zioła pomogą schudnąć

Zioła pomogą schudnąć

0

Niestety, nie ma cudownych sposobów na schudnięcie bez wyrzeczeń, choć ten kto wynajdzie taki środek nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny ma zapewne w kieszeni. Ale do tego czasu wszystkim, którzy chcą zmienić wskaźnik na wadze pozostają stare metody – dieta i ruch…i oczywiście zioła. Istnieje bowiem w przyrodzie kilka roślin, które dzięki swoim właściwościom przyspieszają przemianę materii i z racji tych cech są sprzymierzeńcami w walce z nadwagą.

zioła

Fiołek trójbarwny

Znany również jako dziki bratek to popularna roślina, niekiedy traktowana jak chwast, można ją spotkać niemal we wszystkich krajach Europy, Azji i północnej Afryki, bywa również wysiewany w ogrodach. Surowcem leczniczym jest ziele, czyli części naziemne bogate we flawonoidy, a zwłaszcza w rutynę. To ten związek odpowiada za oczyszczenie krwi z toksyn i za przemianę materii. Dlatego warto wspomagająco pić herbatkę z bratka, ale uwaga – działanie oczyszczające organizm z toksyn może sprawić, że na skórze pojawią się przejściowo wypryski. Dlatego nie powinno się pic naparu tuż przed ważna randką, czy spotkaniem.

Yerba Mate

Jest uwielbiana głównie w krajach Ameryki Południowej, w niektórych jest traktowana niemal jak napój narodowy. Być może właśnie z tego powodu od kilku lat wywar z liści ostrokrzewu paragwajskiego został doceniony również w Europie. Powodem są głównie właściwości energetyzujące – zawiera więcej kofeiny niż kawa, ale również dlatego, że powoduje uczucie sytości, czyli de facto ogranicza łaknienie. Znacząco poprawia także metabolizm, a w rezultacie organizm zaczyna efektywniej wykorzystywać węglowodany, czyli kalorie są znacznie szybciej spalane.

Krwawnik pospolity

 Można go spotkać na łąkach, polnych drogach i na miejskich zaniedbanych skwerach, posiada charakterystyczne baldachimowate kwiaty i specyficzny aromat. Właściwości lecznicze zawdzięcza głównie olejkowi lotnemu i zawartym w nim substancjom aktywnym: azulenowi, cholinie, substancjom gorzkim, garbnikom i wreszcie solom mineralnym. Przyspiesza metabolizm i zalecany jest nie tylko jak środek wspomagający odchudzanie, ale także przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, wzdęciach, zaparciach i nudnościach. Najlepsze efekty można osiągnąć pijąc dwa razy dziennie napar z polowy szklanki ziela – łyżkę świeżych lub suszonych liści zalewamy szklanką wrzątku i po 20 min. wywar jest gotowy do spożycia.

Babka jajowata

W walce z nadwagą najlepsze efekty uzyskamy wykorzystując łupinę zawierającą rozpuszczalny śluzowaty błonnik pokarmowy wspomagający pracę jelit. Ma niezwykłe właściwości – potrafi zmniejszyć uczucie głodu i w związku z tym – łaknienie. Stosowana regularnie sprzyja właściwemu poziomowi glukozy we krwi i łagodnie obniża poziom cholesterolu. Zalecana także jako lek osłaniający.

Perz właściwy

 Niegdyś przekleństwo pól uprawnych i ogrodów, dziś sprzymierzeniec w spalaniu tłuszczu. Jest jednym z najstarszych znanych ziół stosowanych podczas detoksykacji organizmu. Błonnik pokarmowy, czyli trycytyna znajdujący się w kłączach ułatwia trawienie i zdecydowanie poprawia metabolizm, a przy okazji reguluje poziom glukozy we krwi oraz spowalnia proces wchłaniania cholesterolu do organizmu.

/red/

 

Poprzedni artykułIdziemy do kina: Sausage Party
Następny artykułObsesyjna Biblioteczka Agnieszki: Okno