Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Ogórki konserwowe

Czary Penelopy: Ogórki konserwowe

0

Z cyklu ” i ty możesz zostać bohaterem w swoim własnym domu”. W minionych dwóch tygodniach przeistoczyłam swoją kuchnię w zakład przetwórstwa ogórkowego. Zrobiłam już nasze ulubione ogórki chilli, curry, kiszone i konserwowe. Bardzo lubię, gdy moja spiżarnia zapełnia się przetworami, a prawdziwą przyjemność sprawia mi korzystanie ze swoich własnych zapasów. Dziś prosty przepis na ogórki konserwowe.

ogórki

Potrzeba:

• 3 kg ogórków
• gorczyca
• korzeń chrzanu
• koper
• czosnek
• ziele angielskie
• liście laurowe
Zalewa:
• 3 l wody
• 1 l octu
• 8 łyżek cukru
• 4 łyżki soli kamiennej

 Do wymytych i wyparzonych słoików włożyłam: 1 baldach kopru, kawałek chrzanu, spory ząbek czosnku, wsypałam kilka ziaren ziela angielskiego oraz  ¼ łyżeczki gorczycy.
Następnie w słoikach ułożyłam ciasno ogórki. Zalałam je przygotowaną, gorącą zalewą i zakręciłam słoiki. Włożyłam słoiki do dużego, wyściełanego ściereczką garnka z gotującą się wodą i pasteryzowałam do czasu, aż ogórki zbielały. Wtedy wyjęłam słoiki z wody, ustawiam do góry dnem i dumna z siebie podziwiałam swoje dzieło. Słoiki w tej poniekąd wymuszonej pozycji sterczały do całkowitego wystygnięcia. Te z ogórków, które nie zbielały w gotowaniu, miały czas zbieleć w gorącej jeszcze zalewie. Przepis sprawdzony, moim zdaniem ogórki są o niebo smaczniejsze od tych kupowanych.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch