W dzisiejszym odcinku chcę podzielić się z Wami przepisem na pieczywo, które uwielbiam – przepisem na włoską focaccię. Jest to rodzaj pizzy bez dodatków, czyli samo chrupiące ciasto, które podaje się najczęściej z oliwą jako przekąskę przed daniem głównym lub jako dodatek do innych potraw. Tak przynajmniej serwuje się ją w słonecznej Italii.
Ja najbardziej lubię ją z rozmarynem, solą morską i oliwą. Upieczony placek wybornie smakuje też jako sandwicz (przecięty w poprzek) z mozzarellą, prosciutto, rukolą, pomidorami i aromatyczną oliwą. Taki zestaw bardzo często pojawiał się u mnie w letnie wieczory, gdy z rodzinką lub przyjaciółmi spożywaliśmy kolację na naszym tarasie. Z cyklu: gorąco polecam.
Potrzeba
25 drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suchych (7g)
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
Wykonanie:
• Drożdże wkładam do kubka z ciepłym mlekiem, mieszam, przykrywam i odstawiam na 10 minut. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350-400 ml ciepłej wody. Wyrabiam kilkanaście minut.
• Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1h lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
• Formę piekarnikową smaruję oliwą i wykładam wyrośniętym ciastem, ugniatając i rozprowadzając po całej powierzchni. Końcem drewnianej łyżki robię symetrycznie kilkanaście wgłębień w cieście. Tak by powstały maleńkie lejki z dziurkami w cieście. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
• Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Za pomocą łyżeczki wlewam oliwę we wgłębienia ciasta, w które wkładam listki świeżego rozmarynu. Posypuję solą morską i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.
• Ciepłą focaccię kroję na wąskie paski i podaję z oliwą z czosnkiem.
• Można też pokroić w szersze kwadraty i każdy z biesiadników, krojąc kwadrat w poprzek, faszeruje go sobie wg uznania ulubionymi składnikami typu: mozzarella, prosciutto, rukola, parmezan, peccorino, pomidory lub innymi włoskimi dodatkami
Wspaniała nieskomplikowana przekąska na letni wieczór – moja ulubiona.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch