Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Foccacia

Czary Penelopy: Foccacia

0

W dzisiejszym odcinku chcę podzielić się z Wami przepisem na pieczywo, które uwielbiam – przepisem na włoską focaccię. Jest to rodzaj pizzy bez dodatków, czyli samo chrupiące ciasto, które podaje się najczęściej z oliwą jako przekąskę przed daniem głównym lub jako dodatek do innych potraw. Tak przynajmniej serwuje się ją w słonecznej Italii.

foccacia

Ja najbardziej lubię ją z rozmarynem, solą morską i oliwą. Upieczony placek wybornie smakuje też jako sandwicz (przecięty w poprzek) z mozzarellą, prosciutto, rukolą, pomidorami i aromatyczną oliwą. Taki zestaw bardzo często pojawiał się u mnie w letnie wieczory, gdy z rodzinką lub przyjaciółmi spożywaliśmy kolację na naszym tarasie. Z cyklu: gorąco polecam.

 Potrzeba

25 drożdży świeżych lub opakowanie drożdży suchych (7g)

100 ml ciepłego mleka

600 g mąki

2 łyżeczki soli

4 łyżki oliwy

 Wykonanie:

• Drożdże wkładam do kubka z ciepłym mlekiem, mieszam, przykrywam i odstawiam na 10 minut. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350-400 ml ciepłej wody. Wyrabiam kilkanaście minut.

• Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1h lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.

• Formę piekarnikową smaruję oliwą i wykładam wyrośniętym ciastem, ugniatając i rozprowadzając po całej powierzchni. Końcem drewnianej łyżki robię symetrycznie kilkanaście wgłębień w cieście. Tak by powstały maleńkie lejki z dziurkami w cieście. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

• Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Za pomocą łyżeczki wlewam oliwę we wgłębienia ciasta, w które wkładam listki świeżego rozmarynu. Posypuję solą morską i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.

• Ciepłą focaccię kroję na wąskie paski i podaję z oliwą z czosnkiem.

• Można też pokroić w szersze kwadraty i każdy z biesiadników, krojąc kwadrat w poprzek, faszeruje go sobie wg uznania ulubionymi składnikami typu: mozzarella, prosciutto, rukola, parmezan, peccorino, pomidory lub innymi włoskimi dodatkami

Wspaniała nieskomplikowana przekąska na letni wieczór – moja ulubiona.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

 

 

 

Poprzedni artykułEmpik poleca: Warszawa 1944 [KONKURS]
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Album