Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Wykwintne kuleczki na Sylwestra

Czary Penelopy: Wykwintne kuleczki na Sylwestra

0

To, że lubię tapas, już wiecie. Takie małe przekąski są zdecydowanie moimi faworytami na imprezach. Zamiast jednego sycącego dania, po którym moglibyśmy poczuć się sennie i ciężko, wolę stworzyć menu z lekkich przekąsek, po których wigoru do zabawy na pewno nam nie ubędzie. Prócz przekąsek oczywiście proponuję podać jakąś wyrafinowaną sałatkę i rozgrzewającą zupę (np. barszcz, soliankę, chili con carne), która rozgrzeje nas po noworocznych życzeniach oraz doda sił do dalszej zabawy.

Na Sylwestra proponuję Wam kuleczki z mielonego mięsa, podane ze śliwkowym sosem. Takie kuleczki robiłam już wielokrotnie na różne imprezy. To bardzo smaczna i prosta przekąska, zawsze błyskawicznie znikająca z bankietowego stołu. Dodatkowym jej atutem jest to, że można ją przygotować wcześniej (podawana jest bowiem na zimno), a resztę sylwestrowego dnia możecie poświęcić na pielęgnowanie urody. Oczywiście to propozycja na jedną z wielu przekąsek, która pojawi się na sylwestrowej prywatce.

Składniki:

50 dag mielonego mięsa z kurczaka

10 posiekanych dymek wraz z częścią szczypioru

szczypta mielonego ziela angielskiego, sól, pieprz

mały pęczek natki pietruszki

1,5 łyżki płynnego miodu

skórka otarta z połowy cytryny

około 8 dag bułki tartej

olej do głębokiego smażenia

sos:

30 dag przetartego lub zmiksowanego dżemu śliwkowego

pół szklanki słabego octu winnego

szczypta mielonego imbiru

szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Mielone mięso kurczaka wymieszaj w miseczce z drobno posiekaną cebulką, przyprawami, miodem, skórką otartą z cytryny, natką pietruszki i bułką tartą. Z przygotowanej masy wilgotnymi rękami uformuj kuleczki wielkości orzechów włoskich. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki na pół godziny. W rondlu rozgrzej olej, ( powinno go być dość dużo, 3-4 cm od dna). Gdy olej jest dobrze rozgrzany, włóż kulki mięsne i smaż około 3-4 minut. Powinny być złotawe. Usmażone kuleczki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Każdą kuleczkę nabij na wykałaczkę i ułóż na półmisku. Na środku półmiska ułóż miseczkę na sos.

Wszystkie składniki sosu włóż do małego garnuszka i mieszając zagotuj. Zostaw na małym ogniu na 2 minuty (pod przykryciem). Następnie odstaw do ostygnięcia. Przelej do przygotowanej miseczki.

Przepis pochodzi z książki: „Tapas” Inspiracje kulinarne

Wszystkim Czytelnikom życzę dużo zdrowia i szczęśliwego Nowego 2013 Roku!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch