To, że lubię tapas, już wiecie. Takie małe przekąski są zdecydowanie moimi faworytami na imprezach. Zamiast jednego sycącego dania, po którym moglibyśmy poczuć się sennie i ciężko, wolę stworzyć menu z lekkich przekąsek, po których wigoru do zabawy na pewno nam nie ubędzie. Prócz przekąsek oczywiście proponuję podać jakąś wyrafinowaną sałatkę i rozgrzewającą zupę (np. barszcz, soliankę, chili con carne), która rozgrzeje nas po noworocznych życzeniach oraz doda sił do dalszej zabawy.
Na Sylwestra proponuję Wam kuleczki z mielonego mięsa, podane ze śliwkowym sosem. Takie kuleczki robiłam już wielokrotnie na różne imprezy. To bardzo smaczna i prosta przekąska, zawsze błyskawicznie znikająca z bankietowego stołu. Dodatkowym jej atutem jest to, że można ją przygotować wcześniej (podawana jest bowiem na zimno), a resztę sylwestrowego dnia możecie poświęcić na pielęgnowanie urody. Oczywiście to propozycja na jedną z wielu przekąsek, która pojawi się na sylwestrowej prywatce.
Składniki:
50 dag mielonego mięsa z kurczaka
10 posiekanych dymek wraz z częścią szczypioru
szczypta mielonego ziela angielskiego, sól, pieprz
mały pęczek natki pietruszki
1,5 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z połowy cytryny
około 8 dag bułki tartej
olej do głębokiego smażenia
sos:
30 dag przetartego lub zmiksowanego dżemu śliwkowego
pół szklanki słabego octu winnego
szczypta mielonego imbiru
szczypta chili lub pieprzu kajeńskiego
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Mielone mięso kurczaka wymieszaj w miseczce z drobno posiekaną cebulką, przyprawami, miodem, skórką otartą z cytryny, natką pietruszki i bułką tartą. Z przygotowanej masy wilgotnymi rękami uformuj kuleczki wielkości orzechów włoskich. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki na pół godziny. W rondlu rozgrzej olej, ( powinno go być dość dużo, 3-4 cm od dna). Gdy olej jest dobrze rozgrzany, włóż kulki mięsne i smaż około 3-4 minut. Powinny być złotawe. Usmażone kuleczki połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Każdą kuleczkę nabij na wykałaczkę i ułóż na półmisku. Na środku półmiska ułóż miseczkę na sos.
Wszystkie składniki sosu włóż do małego garnuszka i mieszając zagotuj. Zostaw na małym ogniu na 2 minuty (pod przykryciem). Następnie odstaw do ostygnięcia. Przelej do przygotowanej miseczki.
Przepis pochodzi z książki: „Tapas” Inspiracje kulinarne
Wszystkim Czytelnikom życzę dużo zdrowia i szczęśliwego Nowego 2013 Roku!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch