Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Sałatka z karmelizowaną dynią

Czary Penelopy: Sałatka z karmelizowaną dynią

0

Potrzeba rozweselającego, pobudzającego koloru w szare, późno jesienne dni powoduje, że dynia towarzyszy mi niemal przez całą jesień. Najpierw dekoruje taras lub kuchnię, z czasem zostaje przetworzona w jakieś pyszne danie. Najczęściej gotuję rozgrzewającą, gęstą zupę, bo córeczki ją uwielbiają. Czasem robię farsz do makaronu lub sałatkę. I właśnie sałatkę  podaliśmy naszym gościom, gdy złożyli nam wieczorną wizytę. Dynia hokkaido dekorowała akurat parapet w kuchni, więc postanowiliśmy ją wykorzystać jako danie główne. I tak nasza dekoracja awansowała na królową wieczoru. Ciekawe połączenie składników, wyraźna  słodkawo-pikantna  nuta sałatki zachwyciła naszych gości. Kolacja wypadła świetnie!

 

Potrzebujemy:

600-800 g dyni

10 listków szałwii

kilka garści rukoli

twardy dojrzewający ser

4 łyżki sosu chili

2 łyżki brązowego cukru lub miodu

masło/olej ryżowy

pestki dyni/orzechy włoskie

Dynię bez obierania ze skóry kroimy na łódeczki grubości ok. 3 cm. Lekko skrapiamy lub smarujemy olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15 min. Po wyjęciu z piekarnika dynia musi być miękka, ale sprężysta. Czekamy, aż się przestudzi, obieramy skórę i kroimy w kostkę.

Na dno grubego rondla wlewamy olej i smażymy na nim listki szałwii (ok.1-2 minuty, aż zrobią się chrupiące). Wyjmujemy listki i odsączamy na ręcznikach papierowych. Do tego samego rondla z olejem wrzucamy dynię i smażymy 2-3 minuty, po czym wlewamy sos chili i jeszcze chwilę smażymy (do odparowania sosu).

Następnie do dyni dodajemy odrobinę soli, oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i wsypujemy cukier / miód. Smażymy aż do momentu skarmelizowania dyni. Na patelni prażymy pestki dyni i/lub posiekane orzechy włoskie.

Na talerze dajemy po 1-2 garści rukoli. Ser kroimy w cienkie płatki i posypujemy nim rukolę.  Na rukoli kładziemy kostki dyni, które dekorujemy listkami szałwii i prażonymi pestkami/orzechami. Całość można skropić sosem z oliwy (oczywiście najlepiej takiej z pestek dyni) zmieszanej z sokiem cytryny.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

 

Poprzedni artykułCo nowego? Skyfall
Następny artykułMagazyn Swidnica24.pl na chłodne dni