Poradnia onkologiczna po remoncie

Poradnia onkologiczna po remoncie

0
PODZIEL SIĘ

Zakończył się remont poradni onkologicznej Regionalnego Specjalistycznego Szpitala „Latawiec” w Świdnicy. Powstała w 2015r. koncepcja zmiany ścieżki komunikacyjnej dla pacjenta – „od recepcji do gabinetów lekarskich” została zrealizowana. Ta zmiana wiązała się z remontem kilku pomieszczeń i ich doposażeniem – czytamy na stronie szpitala.

Latawiec

 – Przeprowadzono remont, który zwiększył funkcjonalność pomieszczeń, poprawił komfort pobytu pacjentów leczonych w szpitalu oraz warunki pracy zespołu medycznego poradni. Zmodernizowano wentylację, wymieniono sufity podwieszane, drzwi, malowano oraz zmieniono ustawienie ścianek, a także uzupełniono wyposażenie. Inwestycja kosztowała ok 80 tys. zł w tym 40 tys. to środki zewnętrzne – mówi dyrektor Grzegorz Kloc.

poradnia onkologiczna

Zdjęcie RSS Latawiec

Recepcja, a następnie Poradnia to pierwsze miejsca, do których trafia pacjent potrzebujący porady onkologicznej. Wprowadzenie w 2015r. tzw. „Zielonej karty onkologicznej – DILO”, spowodowało celowość zmiany wcześniejszej struktury organizacyjnej. Na uwagę zwraca również wzrastająca ilość zachorowań na nowotwory, a tym samym ilość pacjentów. Informacje o nowej sytuacji pacjentów, gdy zostaje choroba rozpoznana, czyli „sytuacji granicznej”, powinny odbywać się w miejscu przyjaznym. Bycie pacjentem ma różne wymiary – medyczny, genetyczny, psychologiczny, socjologiczny, kulturowy itp. Bycie zdrowym lub chorym zależy od tych konstelacji – mówi dr n. med. Ewa Kilar Lekarz Kierujący Oddziałem Onkologii Klinicznej RSS „Latawiec”. – Dlatego niezbędne są zmiany w procesie diagnostyczno-terapeutycznym uwzględniające wiele aspektów życia człowieka. I dlatego zmieniona struktura przestrzenna na onkologii, daje większe możliwości edukacyjne z wykorzystaniem w przyszłości środków audiowizualnych w zakresie profilaktyki, pracy nad emocjami, czy w tematach diety, pielęgnacji ciała, objawów niepożądanych towarzyszących leczeniu onkologicznemu itp. W koncepcji i realizacji tworzonych zmian brał aktywny udział cały zespół osób pracujących na onkologii (lekarze, pielęgniarki, sekretarki medyczne, salowe) jak i również komórki z którymi onkologia współpracuje. Dziękujemy za życzliwość pacjentom i osobom których wkład pracy umożliwił przeprowadzenie remontu.