Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Pasta jajeczna

Czary Penelopy: Pasta jajeczna

1

Po obiedzie została mi niewielka ilość nie wykorzystanych ziemniaków purre. Dosłownie 3 łyżki. Nauczona jestem szanowania żywności i staram się jej bezmyślnie nie wyrzucać. Stosuję więc często tak zwany recykling żywnościowy.

pasta jajeczna

Ugotowane ziemniaki wykorzystuję jako zagęstnik do dowolnej zupy. Na przykład do zupy brokułowej czy marchewkowej. Można też stworzyć jakąś pyszną pastę do chleba lub sałatkę. Tym razem przygotowałam pastę.

Miałam:
3 łyżki ziemniaków
dodałam:
3 jajka ugotowane na twardo
1 cebulę
2 łyżki domowego majonezu (można dodać jogurt)
1 łyżeczkę musztardy
sól, pieprz do smaku

Ugotowane jajka posiekałam drobniutko. Podobnie postąpiłam z cebulą, którą sparzyłam wrzątkiem. Po tym gorącym prysznicu cebuli, połączyłam wszystkie składniki, doprawiłam i odstawiłam do lodówki. Podałam na kolację z ogórkami kiszonymi i domowym żytnim chlebem.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułStylowe wariacje: Być królewną choć raz
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Siła zestawu