Tydzień temu rozpoczęły się wakacje. Pogoda tego dnia była przepiękna, słoneczna i ciepła. Postanowiliśmy ze znajomymi zorganizować letnie przyjęcie w ogrodzie dla dzieci, z okazji zakończenia roku szkolnego. Dzieci kąpały się w basenie, biegały radosne po ogrodzie ciesząc się wakacjami. Prócz różnych przekąsek, jakie przygotowaliśmy na to przyjęcie, był tort bezowy z owocami: Fenomenalne połączenie bezy, bitej śmietany i dużej ilości owoców. Tort jest delikatny, rozpływa się w ustach. Błyskawicznie znika. Dzieci były zachwycone i zamówiły sobie taki sam tort na powitalne przyjęcie, gdy wrócą z kolonii. To jeden z ulubionych letnich tortów mojej rodziny.
A oto jak go zrobiłam :
Przygotuj
6 białek
300 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
3 łyżeczki octu
2 kubeczki śmietany kremówki
serek mascarpone
opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
ilość owoców dowolna ile się zmieści;)ja miałam :
200g malin
250 g jagód
200 g truskawek
otarta skórka z cytryny (opcjonalnie)
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Białka ubijam na sztywną, lśniącą pianę. Dodaję stopniowo cukier i nadal ubijam (do wyczerpania cukru). Gdy masa jest już gęsta i sztywna, wsypuję skrobię i wlewam ocet. Mieszam do połączenia produktów. Piekarnik nagrzewam do 130- 140st C.
Dwie tej samej wielkości tortownice natłuszczam i wysypuję bułką tartą (łatwiej wtedy bezę wyjąć). Rozdzielam masę białkową na dwie równe części i nakładam na przygotowane spody tortownic. Ścianki z tortownicy nie zakładam – wystarczy sam spód. Można też upiec na papierze do pieczenia jeden wysoki placek. Wtedy pianę nakładamy bezpośrednio na papier do pieczenia. Robimy w masie na środku lekki dołek, a boki bezy formujemy wyższe. W ten sposób tworzy się miejsce na masę i owoce. Blaty bezowe piekę w piekarniku na dwóch poziomach jednocześnie przez 1,5h.
Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i zostawiłam bezę w środku by ostygła.
Śmietanę ubijam na sztywno powoli dodaję cukier, następnie dodaję serek mascarpone dokładnie mieszam. Na jeden krążek bezowy wykładam połowę bitej śmietany i połowę owoców. Ścieram trochę skórki z cytryny. Na śmietanę z owocami, kładę drugi krążek bezy, dekoruję bitą śmietaną, owocami i miętą.
Tort należy dekorować tuż przed podaniem!
PS.
Jeżeli zdarzy się Wam gotując coś wykorzystać tylko żółtka- nie wyrzucajcie białek! Można je przelać do pojemnika i zamrozić.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch