Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Tort bezowy z owocami

Czary Penelopy: Tort bezowy z owocami

2

Tydzień temu rozpoczęły się wakacje. Pogoda tego dnia była przepiękna, słoneczna i ciepła. Postanowiliśmy ze znajomymi zorganizować letnie przyjęcie w ogrodzie dla dzieci, z okazji zakończenia roku szkolnego. Dzieci kąpały się w basenie, biegały radosne po ogrodzie ciesząc się wakacjami. Prócz różnych przekąsek, jakie przygotowaliśmy na to przyjęcie, był tort bezowy z owocami: Fenomenalne połączenie bezy, bitej śmietany i dużej ilości owoców. Tort  jest  delikatny, rozpływa się w ustach. Błyskawicznie znika. Dzieci były zachwycone i zamówiły sobie taki sam tort na powitalne przyjęcie, gdy wrócą z kolonii. To jeden z ulubionych letnich tortów mojej rodziny.

A oto jak go zrobiłam :

Przygotuj

6 białek

300 g cukru pudru

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

3 łyżeczki octu

  2 kubeczki śmietany kremówki

serek mascarpone

opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru

ilość owoców dowolna ile się zmieści;)ja miałam :

200g malin

250 g jagód

200 g truskawek

otarta skórka z cytryny (opcjonalnie)

kilka listków mięty

 Przygotowanie:

Białka ubijam na sztywną, lśniącą pianę. Dodaję stopniowo cukier i nadal ubijam (do wyczerpania cukru). Gdy masa jest już gęsta i sztywna, wsypuję skrobię i wlewam ocet.  Mieszam do połączenia produktów. Piekarnik nagrzewam do 130- 140st C.

Dwie tej samej wielkości tortownice natłuszczam i wysypuję bułką tartą (łatwiej wtedy bezę wyjąć). Rozdzielam masę białkową na dwie równe części i nakładam na przygotowane spody tortownic.  Ścianki z tortownicy nie zakładam – wystarczy sam spód. Można też upiec na papierze do pieczenia jeden  wysoki placek. Wtedy pianę nakładamy bezpośrednio na papier do pieczenia. Robimy w masie na środku lekki dołek, a boki bezy formujemy wyższe. W ten sposób tworzy się miejsce na masę i owoce. Blaty bezowe piekę w piekarniku na dwóch poziomach jednocześnie przez 1,5h.

 Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik i zostawiłam bezę w środku by ostygła.

Śmietanę ubijam na sztywno powoli dodaję cukier, następnie dodaję serek mascarpone dokładnie mieszam. Na jeden krążek bezowy wykładam połowę bitej śmietany i połowę owoców. Ścieram trochę skórki z cytryny. Na śmietanę z owocami, kładę drugi krążek bezy, dekoruję bitą śmietaną, owocami i miętą.

Tort należy dekorować tuż przed podaniem!

PS.

Jeżeli zdarzy się Wam gotując coś wykorzystać tylko żółtka- nie wyrzucajcie białek! Można je przelać do pojemnika i zamrozić.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch