Już w najbliższą niedzielę w przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 1 maja.
Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.
Organizatorzy ponownie zapraszają do Kraskowa na Targ Ziemi124 i „majówkę z koszem i kocem”. Targ odbędzie się 1 maja w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:
- Pasieka Gołaszyce – Łukasz Piechurski – młody wiekiem, ale bogaty w pszczelą wiedzę pasjonat fruwających robotnic. Warsztaty, które miały odbyć się w kwietniu: „Kocham pszczoły – oddolna akcja wspierająca pszczelarzy i ich pasieki”.
- Sara Jira Ceramics & Art – piękne ceramiczne przedmioty użytkowe,
- Gospodarstwo rolne octy owocowe – oksymel, musztardy i octy najprzeróżniejsze, serek kiszony, smalec z fasoli,
- Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka,
- Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
- Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
- Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
- Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
- Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
- KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
- Wańczykówka – nabiał krowi i owczy,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko,
- Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – kawa, ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
- Fryborska Manufaktura Miodownicza Justyna Jaczewska – pierniki tradycyjne według starych śląskich receptur,
- Ewelina Michalik – Sznurki i Pasje – rękodzieło: makrama, filc, sznurek, wełna , włóczka, drewno, tykwa,
- Jagodowe Pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
- Betty B. – kolorowe czapki, naładowane pozytywną energią oraz biżuteria w stylu Betty B.,
- Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty
- Granitowa Galeria Aleksandra Skolak – biżuteria, drobiazgi, praktyczne i dekoracyjne elementy wyposażenia wnętrz – wszystko to wykonane z naturalnych dolnośląskich skał,
- Kamila Gałązka – Kadoo – swetry, bluzki, torby, dziewiarstwo ręczne,
- Bartosz Ostrowski „BABETTE” – oryginalne, vege smakołyki w ekologicznych opakowaniach powstałe z dbałością o lokalność i środowisko,
- naturalnie.eco – len, len, LEN – odmieniany przez wszystkie przypadki,
- Koala Fashion Jolanta Kalinowska – torebki ze sznurka bawełnianego,
- Browar Rebelia – rzemieślnicze piwo bezalkoholowe Ślepak.
/mn/