Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Sylwestrowe tapas

Czary Penelopy: Sylwestrowe tapas

0

Szykuje się Wam domowa sylwestrowa prywatka? Goście wpadają do Was lub sami się wybieracie na składkowego Sylwestra? Na każdą z tych okoliczności proponuję przygotowanie drobnych przekąsek. Wszelkiego rodzaju tapas – czyli drobne przekąski, to idealne wprost menu na ten wieczór. Zwłaszcza na taki wieczór, na którym elegancja i wykwintność obowiązują. Nie chodzi też o to, by się najeść, a jedynie przegryzać coś między wyśmienitą zabawą. Moim zdaniem, w tapas jest coś szczególnie atrakcyjnego i pociągającego. Te maleńkie cacka są niezwykle ekscytujące i kuszące, co sprawia, że każdy, nawet najbardziej ostrożny z gości, decyduje się na kęs, bo… to tylko jeden kęs :). Przekąski zatem muszą mieć taki wygląd, by absolutnie nie można było im się oprzeć.

Moja propozycja na dziś to szaszłyki z kurczaka i małe kartofle z wędzonym łososiem.

Szaszłyki z kurczaka:

porcja dla 4 osób

50 dag piersi z kurczaka

1 łyżka miodu

1 łyżka łagodnego sosu sojowego

2 łyżki soku z cytryny

pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego

1 cebula drobno posiekana

opcjonalnie 2 łyżki masła orzechowego

drewniane patyczki do szaszłyków moczone w wodzie godzinę

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokrój w kostkę lub w paski (paski nadziewamy na patyczek tworząc takie „esy floresy”). W dużej salaterce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 2 godziny. Następnie wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Marynatę wlej do rondelka, zagotuj.

Na namoczone patyczki nałóż kawałki kurczaka. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Kratkę do grillowania natłuść i połóż na blasze, której dno zalej wodą. Ułóż szaszłyki na kratce i piecz w piekarniku 10 minut. Podawaj z sosem z marynaty lub dowolnym ulubionym dipem.

Małe kartofle z wędzonym łososiem

24 niewielkie kartofle podobnej wielkości

sól pieprz

15 dkg wędzonego łososia, drobno pokrojonego

3 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki posiekanej białej cebuli

1 łyżeczka chrzanu

pęczek szczypiorku posiekanego

5 dkg wędzonego łososia podzielonego na 48 kawałków- do dekoracji kartofli

dodatkowo do dekoracji czarny kawior lub kapary

Przygotowanie:

Kartofle dokładnie umyj i oskrob. Przekrój na pół. W salaterce wymieszaj kartofle z solą i oliwą, następnie ułóż je na natłuszczonej oliwą blasze (przekrojoną połową w dół). Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz kartofle około 20 minut. Gdy są miękkie, wyjmij i pozostaw do wystygnięcia. Wyjmij łyżeczką trochę miękkiego miąższu ziemniaka tworząc łódeczki. Miąższ ziemniaka wymieszaj w salaterce z pokrojonym łososiem, śmietaną, cebulą, chrzanem i szczypiorkiem, posól i popieprz do smaku. Z ziemniaków odetnij kawałeczek spodu, by ziemniaki równo ułożyć na półmisku. Na połówki kartofli nałóż farsz, ułóż na półmisku, udekoruj kawałkami łososia, kawioru (ewentualnie pastą kawiorową lub kaparami) posyp szczypiorkiem. Przed podaniem trzymaj 2h w lodówce.

Zestaw przyjaciół, wyborne trunki, porywająca muzyka do tańca oraz wspaniałe przekąski – to prosty przepis na szampańską zabawę!

Życzę Wam, by Nowy Rok przyniósł same pozytywy, a kuchnia była zawsze miejscem dobrej i smacznej zabawy!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułTkanie życia: Rozalia Bąba
Następny artykułSzampańsko i refleksyjnie z Magazynem Swidnica24.pl