Jajka na dziesiątki sposobów, baby piaskowe, mazurki, sałatki, chrzany i mnóstwo najróżniejszych specjałów zagościło na stołach w Marcinowicach. W tym roku swoim talentem w Marcinowicach pochwaliło się kilkudziesięciu wystawców.
Najpopularniejsza impreza organizowana zawsze w niedzielę Palmową w gościnnej Szkole Podstawowej w Marcinowicach w tym roku obchodziła swój jubileusz. Wśród gości piętnastej edycji nie zabrakło parlamentarzystów, samorządowców, przedstawicieli służb. Tradycyjnie przyjechali również biskup świdnicki Ignacy Dec i biskup wrocławski Kościoła ewangelickiego Waldemar Pytel.
W głównej części wydarzenia zaprezentowało się 34 wystawców z dziesięciu gmin. Swoje stoły przygotowali koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, szkoły, przedszkola, zespoły folklorystyczne i rady sołeckie. Nie zabrakło gości z zaprzyjaźnionego powiatu kartuskiego i przyjaciół z czeskiego Jicina z Rumcajsem i Hanką.
Dodatkową atrakcją piętnastych wielkanocnych spotkań była możliwość podglądania gotowania na żywo, które zaprezentował Krzysztof Bigus z TOP 5 programu Master Chef. Smakowanie potraw umilały występy zespołów dziecięcych i folklorystycznych. Jak zawsze pokazowe dania zostały przedstawione jury i tradycyjnie, wszystkie otrzymały jednakowe nagrody.
Tradycje Stołu Wielkanocnego to również okazja do zrobienia przedświątecznych zakupów od lokalnych producentów. Jak co roku został przygotowany Kiermasz Produktu Wielkanocnego, w którym swoje wyroby oferowało ponad 20 wystawców.
Przedświąteczne spotkanie jak zawsze przyciągnęło tłumy zainteresowanych i nikt nie wychodził z pustymi rękami.
Organizatorami Tradycji Stołu Wielkanocnego byli gmina Marcinowice, powiat świdnicki i Gminny Ośrodek Kultury.
/opr.asz/
Zdjęcia Dariusz Nowaczyński