Pierogi z soczewicą, chili wołowe z czekoladą, gołąbki z kaszą jaglaną i lawendowe desery – uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Hotelarsko-Turystycznych tradycyjnie zaserwowali niecodzienne wariacje na temat świątecznego menu. Rarytasów próbowali goście XVII już edycji Gali Bożonarodzeniowej, którą szkoła od kilku lat organizuje wspólnie ze starostwem.
Spotkanie tym razem zostało zorganizowane w hotelu Esperanto, a młodzież ze świdnickich szkół popisała się licznymi talentami – od kulinarnego, poprzez obsługę gości, po występy wokalne i kabaretowe. Swoimi głosami jak zawsze urzekli chórzyści z Pryma Voce, działającym w III LO w Świdnicy. Wśród gości znaleźli się przedstawiciele Rady Powiatu, samorządowcy ze Świdnicy, gminy Świdnica, Żarowa, Marcinowic, Dobromierza, Świebodzic, Strzegomia, dyrektorzy szkół ponadgimnazjalnych, komendanci policji, straży pożarnej, straży miejskiej, dyrektor Aresztu Śledczego i społecznicy z organizacji pozarządowych. Starosta Piotr Fedorowicz podsumował mijający rok, wyliczając inwestycje przede wszystkim w budynki szkolne. Dodał, że kolejne dwa lata to realizacja kolejnych projektów, na które powiat pozyskał dofinansowanie z Unii Europejskiej. Mowa o prawie 5 milionach złotych na pracownie edukacyjne we wszystkich szkołach zawodowych i liceach.
Gala stała się także okazją do wręczenia nagród laureatom w konkursie na najpiękniejszą aranżację świątecznego stołu. Na podium znaleźli się: I miejsce: Weronika Hulecka i Anna Dąbrowska, II miejsce: Emilia Laske i Paulina Konarska, III miejsce: Natalia Horadczuk i Sebastian Sienkiewicz.
Goście chwalili przygotowane przez młodzież potrawy. Przygotowanie gali dla uczniów ZSHT jest jednym ze szkolnych sprawdzianów, za który otrzymają oceny.
/asz/
Zdjęcia Anna Pawłowska