Nie podałam Wam tego lata żadnego przepisu na dania z grilla. Śpieszę więc nadrobić zaległości i zaproponować prosty a jednocześnie bardzo smaczny przepis na kaszankę z grilla; kaszankę w towarzystwie kapusty kiszonej, jabłka, cebuli, obsypaną sporą szczyptą majeranku oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Niby nic nowego. A jednak sposób przygotowania ma tutaj znaczenie i wpływa na smak kaszanki. Wyżej wymienione produkty są ukryte w sakiewkach z folii aluminiowej i tak też będą grillowane.
Potrzeba:
6 kaszanek
500 g kapusty kiszonej
2 cebule
2 jabłka
majeranek
pieprz czarny
sok jabłkowy
olej
folia aluminiowa
Kapustę kiszoną poddusiłam w rondlu zalawszy ją około 1/2 szklanki jabłkowego soku. Sok jabłkowy przełamuje ostry kwaśny smak kapusty, nadając jej ciekawego aromatu.
Przygotowałam sobie 6 kawałków folii aluminiowej- wielkości kartki A4
Na środku każdego arkusza (na błyszczącej stronie) ułożyłam 1/6 kapusty. Na niej ułożyłam kaszankę. Ponacinałam ją i w szczelinki włożyłam plastry cebuli, obłożyłam plasterkami jabłka, posypałam majerankiem i sporą ilością czarnego pieprzu. Skropiłam niewielką ilością oleju, zawinęłam folię i ułożyłam na grillu. Długość grillowania uzależniona od temperatury paleniska od kilkunastu minut wzwyż.
Kaszanki są gotowe, gdy cebula i jabłko zmiękną, a czarne perełki kaszanki lekko się podpieką.
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch