Strona główna Artykuł sponsorowany Słodziki w diecie – Dlaczego warto na nie postawić?

Słodziki w diecie – Dlaczego warto na nie postawić?

0

Aktualnie coraz więcej osób zwraca uwagę na alternatywy dla tradycyjnego cukru w swojej diecie. Jednym z rozwiązań, które zyskuje coraz większą popularność, są słodziki. Są to substancje chemiczne lub naturalne związki, które dodają słodki smak do żywności i napojów bez dodatkowej zawartości cukru. Mają różne zastosowania, które mogą wspomóc waszą dietę. W poniższym tekście przedstawiono, rodzaje tych substancji słodzących oraz ich właściwości.

Słodziki w diecie – Rodzaje substancji słodzących

Istnieje wiele różnych rodzajów słodzików, zarówno naturalnych, jak i syntetycznych, z których każdy ma swoje własne właściwości smakowe i zastosowania. Za jeden z tych najpopularniejszych uznaje się erytrytol. Jest to rodzaj cukru alkoholowego, który jest stosowany jako substytut cukru w wielu produktach spożywczych. Wyróżnia go praktycznie zerowa ilość kalorii. Inną propozycją zamienniku cukru jest również ksylitol. Czym się charakteryzuje?

Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​nie powoduje znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi. Cechuje go również o 50% mniejsza ilość kalorii niż w jego niezdrowym odpowiedniku. Warto również pomyśleć o stewii, która jest naturalnym słodzikiem pozyskiwanym z liści rośliny Stevia rebaudiana. Ma zarówno niski indeks glikemiczny, jak i kilokalorie. Do innych popularnych słodzików należą:

  • Sacharoza,
  • Aspartam,
  • Sukraloza,
  • Monellina.

Są one przydatne w diecie, zwłaszcza takiej, gdy musimy utrzymać konkretną masę ciała. Taki tryb życia często charakteryzuje sportowców, na przykład piłkarzy. Osoby interesujące się piłką nożną wiedzą, jak trudno jest znaleźć czas, żeby zawsze być na bieżąco z losami swojej ulubionej drużyny. Z tego też względu warto sprawdzać aktualizowane na bieżąco tabele piłkarskie. Dzięki nim niczego nie przegapicie, nawet jeśli nie zdołacie obejrzeć danego spotkania.

Dlaczego warto zdecydować się na słodziki w diecie?

Słodziki można stosować jako alternatywę  dla cukru w celu ograniczenia kaloryczności w diecie. Będzie to korzystne dla osób dążących do utrzymania lub zmniejszenia masy ciała. Są one zazwyczaj dużo słodsze niż cukier, czyli potrzebujecie się ich znacznie mniej do uzyskania tego samego stopnia słodyczy. Z powodu swojego niskiego poziomu indeksu glikemicznego są one doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chorują na cukrzycę.

Spożycie dużych ilości cukru może przyczynić się do wystąpienia problemów z uzęmbieniem. Zastępowanie cukru słodzikami może pomóc w zmniejszeniu ryzyka powstawania próchnicy. Wszystko za sprawą faktu, że te alternatywne substancje słodzące, nie są metabolizowane przez bakterie w jamie ustnej w taki sam sposób jak cukier.

Dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodkiego smaku, słodziki będą atrakcyjną opcją. Pozwalają one cieszyć się słodkim smakiem bez dodatkowych kalorii, co może być korzystne dla osób próbujących utrzymać zdrową dietę. Ponadto można je wykorzystywać podczas przygotowywania dań i wypieków w taki sam sposób, jak używa się cukru. Nie musicie zatem rezygnować z ulubionych słodkości, a macie szansę trochę je odchudzić.

Słodziki w posiłkach – Umiar jest istotny!

Należy pamiętać, że nadmierne spożycie słodzików również może mieć niekorzystne skutki zdrowotne. Mowa, chociażby o wzdęciach, czy też bólach brzucha. Dlatego też zaleca się umiarkowanie ich stosowanie i zachowanie zrównoważonej diety. Pamiętajcie, że cukier to nie zawsze samo zło i nie musicie go unikać za wszelką cenę, a ograniczać, na przykład z pomocą słodzików.

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułRada Miejska VIII kadencji kończy pracę. Którzy radni byli najbardziej aktywni?
Następny artykułBrzydkie chwyty kandydata w kampanii. Jest oświadczenie komitetu