Entuzjastom zdrowego odżywiania i przyjaznej dla natury produkcji w niewielkich, rodzinnych firmach udało się stworzyć markę, której sława sięgnęła daleko poza powiat świdnicki. Targ Ziemi124, powołany do życia przez mieszkanki gminy Marcinowice, przenosi się w nowe miejsce. Na przyjęcie gości czeka Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga w niewielkiej Tarnawie w gminie Żarów. Jest już znana lista wystawców, którzy pojawią się w najbliższą niedzielę, 4 lutego.
Przez 7 lat od kwietnia do grudnia co miesiąc kilkudziesięciu producentów ekologicznej żywności i rękodzielników spotykało się w przypałacowym Gospodarstwie Bzowa Ostoja w Kraskowie. To był prawdziwy fenomen. Do leżącej poza głównymi szlakami miejscowości ściągali amatorzy wyjątkowych produktów w całego Dolnego Śląska.
„Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągają tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.” – pisaliśmy systematycznie w portalu Swidnica24.pl. Relacje z kolejnych targów cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Duszą Targu była Joanna Maślukiewicz.
11 stycznia Targ Ziemi124 przeistoczył się w Targ Ziemi130. – Już 4 lutego zapraszamy wszystkich serdecznie do Tarnawy w gminie Żarów. Małej miejscowości, w której współczynnik rolnictwa jest naprawdę spory. Tarnawa położona jest niespełna 10 km od Kraskowa, z którego nas Państwo znają. Szykujemy nowości ale nie zabraknie też starych bywalców w osobach naszych kochanych wystawców. Jeśli przyświeca Ci idea slow food, zero waste, jakość > ilość, lubisz kontakt z naturą, a przede wszystkim cenisz wartościowe spotkania i dobrą energię to bądź razem z nami! Na pewno jakiś z elementów przypadnie Ci do gustu jak nie wszystkie – zachęcają organizatorzy. Stery przejęła Karolina Ożga.
W Tarnawie już trwają przygotowania, znana jest także lista wystawców:
– Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga- mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia, z płaskurki, powraca długo wyczekiwane TOFU i „mleko sojowe”
– Aromatyczna Pracownia- kamionki do aromatoterapii,
– Betty B. – dobrze znane czapki wełniane, biżuteria z naturalnych kamieni,
– Kiszonki Sznajderów z doliny Baryczy
– Kadoo – czapki wełniane ręcznej roboty,
– Barbara Łazarz. Warzywa kiszone i marynowane w słoiczkach, keczupy, sosy do makaronów, octy, chleby żytnie na zakwasie, pasztety i kotleciki warzywne.
– Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
– Cydr Radosny – jakościowe cydry ze starych odmian jabłoni
– Winnica Świdnicka – wina z Makowic,
– Anki cuda Wianki – Wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
– Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
– Perłowe sploty – makramy,
– Browar Łażany,
– Dolnośląski Mazur- Katarzyna Puszcz-Mazur -OLEJ SŁONECZNIKOWY, OLEJ RZEPAKOWY, OLEJE Z DODATKIEM ZIÓŁ, CZOSNKIEM I PAPRYKĄ,
– Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
– Jira Ceramics & Art – Ceramika
– Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa
– Robótki Karolka- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
– Z Natury Lepsze- Mydlarnia- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
– Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
– Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
– Gospodarstwo Rolne Szczypiorki- wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
– Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
– KUCHNIA domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
– Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
– Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
– Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Mikoszów ze swoimi cudami
– Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy
– Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
– Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko- ekologiczne soki i przetwory,
– Pasieka Spod Ślęży- Krzysztof Staryszak,
– Palce lizać – masło sklarowane,
– Ostre Sztosy- diabelnie ostre sosy,
– Monika Kołataj- swetry robione na drutach,
– Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
– Malinowy sad – ekologiczne gospodarstwo spod Sobótki, przetwory owocowe, soki malinowe,
– BIOslavic Garden – przepyszne soki z czereśni i inne rarytasy
– Polna.ja – biżuteria z suszonymi kwiatami zalana żywicą
– Stary Sad- pyszności zamknięte w słoiku.
Targ rozpocznie się 4 lutego o godzinie 11.00.
/opr. red./
Zdjęcia Targ Ziemi130