Strona główna Artykuł sponsorowany Co jeść i czego nie jeść podczas przeziębienia

Co jeść i czego nie jeść podczas przeziębienia

0

 Odpowiednie nawodnienie i dostarczenie składników odżywczych podczas choroby to jeden z kluczowych czynników, który gwarantuje szybki powrót do zdrowia.

Niestety podczas choroby nasz apetyt jest znacznie osłabiony i pojawiają się problemy z jedzeniem.

Zamiast na jedzeniu skupiamy się na zatkanym nosie, podwyższonej temperaturze i bólach mięśni.

Dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby.

Czytaj dalej, a dowiesz się, co najlepiej jeść i czego unikać w przypadku przeziębienia i grypy.

Pokarmy wzmacniające układ odpornościowy

  1. Czerwona papryka

Papryka zawiera bardzo duże ilości witaminy C.

I to nawet większe niż znane wszystkim owoce cytrusowe, takie jak cytryna.

W średniej wielkości papryce znajduje się około 300 mg witaminy C.

Dla porównania średniej wielkości cytryna dostarcza około 30-40 mg witaminy C.

  1. Słodkie ziemniaki

Inaczej zwane batatami są szczególnie bogate w beta-karoten, kluczowy składnik odżywczy, który nasz organizm przekształca w witaminę A.

Witamina A ma kluczowe działanie, jeśli chodzi o nasz układ odpornościowy.

  1. Woda

Jeśli chodzi o zapobieganie wszelkiego rodzaju infekcjom, utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia ma kluczowe znaczenie.

Wysoka temperatura i związane z tym nadmierne pocenie się niestety nie pomagają w tym.

Biorąc pod uwagę, że nasze ciało składa się głównie z wody, to można nawet powiedzieć, że odpowiednie nawodnienie jest ważniejsze niż dostarczenie składników odżywczych z pożywieniem.

Ponadto woda pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu naszych nerek i wątroby, które pomagają w eliminacji toksyn i ciał obcych z naszego organizmu.

  1. Orzechy

Orzechy i nasiona są nie tylko świetny źródłem kwasów tłuszczowych, ale zawierają także duże ilości witaminy E, która pomagają w walce z chorobami.

Orzechy włoskie i migdały to prawdopodobnie najpopularniejsze i najlepsze opcje.

  1. Jogurt

Jogurt jest bogaty w białko, którego nasz organizm potrzebuje do regeneracji.

Jogurt dostarcza również “pożytecznych” bakterii, czyli probiotyków, które utrzymują prawidłową funkcjonalność naszego przewodu pokarmowego w jak najlepszym stanie.

Postaraj się wybierać jogurty z żywymi kulturami bakterii, które nie zawierają cukru.

Pokarmy, których unikać podczas przeziębienia

To, co jemy podczas choroby, jest bardzo ważne, ale czasami to, czego nie powinniśmy jeść, jest jeszcze ważniejsze.

  1. Żywność przetworzona

Wszelkiej maści chipsy, mrożone pizze etc.

Jedyne co zawierają to węglowodany [cukier].

Czyli puste kalorie.

W większości przypadków brak w nich jakichkolwiek witamin i składników odżywczych zwalczających choroby.

  1. Kofeina

Jedna czy dwie filiżanki kawy nie są złe.

Ale musisz pamiętać, że kawa ma działanie moczopędne, czyli usuwa wodę z naszego organizmu.

A jak było napisane powyżej nawodnienie to jedna z kluczowych rzeczy.

  1. Alkohol

Podobnie jak kawa ma silne działanie moczopędnie, no i podobnie jak produkty przetworzone są to tylko i wyłącznie puste kalorie.

Podsumowanie

Poniżej jeszcze raz lista pokarmów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy:

  • czerwona papryka
  • słodkie ziemniaki
  • woda
  • orzechy
  • jogurt

I pokarmy, które osłabiają nasz układ odpornościowy:

  • przetworzona żywność
  • kawa
  • alkohol

/Artykuł sponsorowany/

Poprzedni artykułPękła rura tranzytowa w Witoszowie. Kiedy znów popłynie woda z kranów?
Następny artykuł„Bolko II Mały”. Historia życia świdnickiego władcy [Rozstrzygnięcie konkursu]