Odpowiednie nawodnienie i dostarczenie składników odżywczych podczas choroby to jeden z kluczowych czynników, który gwarantuje szybki powrót do zdrowia.
Niestety podczas choroby nasz apetyt jest znacznie osłabiony i pojawiają się problemy z jedzeniem.
Zamiast na jedzeniu skupiamy się na zatkanym nosie, podwyższonej temperaturze i bólach mięśni.
Dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby.
Czytaj dalej, a dowiesz się, co najlepiej jeść i czego unikać w przypadku przeziębienia i grypy.
Pokarmy wzmacniające układ odpornościowy
- Czerwona papryka
Papryka zawiera bardzo duże ilości witaminy C.
I to nawet większe niż znane wszystkim owoce cytrusowe, takie jak cytryna.
W średniej wielkości papryce znajduje się około 300 mg witaminy C.
Dla porównania średniej wielkości cytryna dostarcza około 30-40 mg witaminy C.
- Słodkie ziemniaki
Inaczej zwane batatami są szczególnie bogate w beta-karoten, kluczowy składnik odżywczy, który nasz organizm przekształca w witaminę A.
Witamina A ma kluczowe działanie, jeśli chodzi o nasz układ odpornościowy.
- Woda
Jeśli chodzi o zapobieganie wszelkiego rodzaju infekcjom, utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia ma kluczowe znaczenie.
Wysoka temperatura i związane z tym nadmierne pocenie się niestety nie pomagają w tym.
Biorąc pod uwagę, że nasze ciało składa się głównie z wody, to można nawet powiedzieć, że odpowiednie nawodnienie jest ważniejsze niż dostarczenie składników odżywczych z pożywieniem.
Ponadto woda pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu naszych nerek i wątroby, które pomagają w eliminacji toksyn i ciał obcych z naszego organizmu.
- Orzechy
Orzechy i nasiona są nie tylko świetny źródłem kwasów tłuszczowych, ale zawierają także duże ilości witaminy E, która pomagają w walce z chorobami.
Orzechy włoskie i migdały to prawdopodobnie najpopularniejsze i najlepsze opcje.
- Jogurt
Jogurt jest bogaty w białko, którego nasz organizm potrzebuje do regeneracji.
Jogurt dostarcza również “pożytecznych” bakterii, czyli probiotyków, które utrzymują prawidłową funkcjonalność naszego przewodu pokarmowego w jak najlepszym stanie.
Postaraj się wybierać jogurty z żywymi kulturami bakterii, które nie zawierają cukru.
Pokarmy, których unikać podczas przeziębienia
To, co jemy podczas choroby, jest bardzo ważne, ale czasami to, czego nie powinniśmy jeść, jest jeszcze ważniejsze.
- Żywność przetworzona
Wszelkiej maści chipsy, mrożone pizze etc.
Jedyne co zawierają to węglowodany [cukier].
Czyli puste kalorie.
W większości przypadków brak w nich jakichkolwiek witamin i składników odżywczych zwalczających choroby.
- Kofeina
Jedna czy dwie filiżanki kawy nie są złe.
Ale musisz pamiętać, że kawa ma działanie moczopędne, czyli usuwa wodę z naszego organizmu.
A jak było napisane powyżej nawodnienie to jedna z kluczowych rzeczy.
- Alkohol
Podobnie jak kawa ma silne działanie moczopędnie, no i podobnie jak produkty przetworzone są to tylko i wyłącznie puste kalorie.
Podsumowanie
Poniżej jeszcze raz lista pokarmów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy:
- czerwona papryka
- słodkie ziemniaki
- woda
- orzechy
- jogurt
I pokarmy, które osłabiają nasz układ odpornościowy:
- przetworzona żywność
- kawa
- alkohol
/Artykuł sponsorowany/