Strona główna 0_Slider Jesienne smakowitości na październikowym Targu Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

Jesienne smakowitości na październikowym Targu Ziemi. Na gości czekać będzie kilkudziesięciu wystawców

0

W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego będzie można zaopatrzyć się w zdrowe produkty od lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 1 października.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągają tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

Gospodarstwo w Kraskowie ponownie zaprasza w swoje progi. Targ Ziemi odbędzie się w najbliższą niedzielę, 1 października w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:

  • Szeptuneczka Kasia – ziołowe specyfiki, moc natury w starych recepturach,
  • Kiszonki Sznajderów z doliny Baryczy,
  • Kadoo – czapki wełniane ręcznej roboty,
  • Barbara Łazarz z KGW Starczów – warzywa kiszone i marynowane w słoiczkach, keczupy, sosy do makaronów, octy, chleby żytnie na zakwasie, pasztety i kotleciki warzywne,
  • Maliny z doliny Teresa Grudzień – świeże maliny i jeżyny oraz przetwory: zimnotłoczony sok malinowy niesłodzony, z cukrem trzcinowym i z ksylitolem, musy i konfitury,
  • Novitum – pasty z kiełków pszenicy, kremy orzechowe, oleje tłoczone na zimno,
  • Cydr Radosny – jakościowe cydry ze starych odmian jabłoni,
  • Pomidorowy Zakątek z Sulisławic – pomidory pielęgnowane sodą i kurkumą,
  • Winnica Świdnicka – wina z Makowic,
  • Anki cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
  • Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
  • Perłowe sploty – makramy,
  • sKŻynka – domowa nalewka wiśniowa,
  • Browar Łażany,
  • Dolnośląski Mazur, Katarzyna Puszcz-Mazur – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
  • Ogrodnictwo Lipskie – zawilec japoński, rudbekia błyskotliwa, jeżówki, zioła, miskant gold bar, miskant strictus, miskant giganteus, miskant morning light, trawa pampasowa, funkie, żurawki, turzyce, szczawik,
  • Siedlisko natury – naturalnie uprawiane warzywa,
  • Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
  • Jira Ceramics & Art – ceramika
  • octy owocowe – Justyna Stefańska, znana jako ciotka Ferment – humus, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
  • Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
  • Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku
  • Z Natury Lepsze, Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
  • Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
  • Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
  • Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
  • Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
  • KUCHNIA domowa – Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
  • Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
  • Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
  • Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
  • Projekt slow-food – Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie – kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
  • Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
  • Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
  • Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
  • Eko-Ar Przetwory z Aronii, Bio Jabłko – ekologiczne soki i przetwory,
  • BIOslavic Garden – prunuski i sok z czereśni,
  • Pasieka Spod Ślęży – Krzysztof Staryszak,
  • Palce lizać – masło sklarowane,
  • Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy,
  • Monika Kołataj – swetry robione na drutach,
  • Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze,
  • Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy.

/mn/

Poprzedni artykułSztuka wyeksponowania: jak wybrać odpowiednie regały sklepowe dla twojego biznesu
Następny artykułJak mieszać ze sobą kolory drewna aby do siebie pasowały?