W przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego będzie można zaopatrzyć się w zdrowe produkty od lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest lista wystawców, którzy zaprezentują się podczas najbliższej edycji wydarzenia.
Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągają tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.
Gospodarstwo w Kraskowie ponownie zaprasza w swoje progi. Targ Ziemi124 odbędzie się w najbliższą niedzielę, 3 września w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:
- Novitum – pasty z kiełków pszenicy, kremy orzechowe, oleje tłoczone na zimno,
- Kateryna Tieplova – rękodzieło z wełny i drewna, swetry i patery drewniane, ręcznie malowane,
- Maliny z doliny – Teresa Grudzień RHD – świeże maliny i jeżyny oraz przetwory: zimnotłoczony sok malinowy niesłodzony, z cukrem trzcinowym i z ksylitolem, musy i konfitury,
- Gospodarstwo Ekologiczne „Stare Podwórko” – certyfikowane ekologicznie warzywa: ziemniaki, czosnek, cebula, cukinia, dynia, jarmuż, pietruszka nać, botwinka,
- Pomidorowy Zakątek z Sulisławic – pomidory pielęgnowane sodą i kurkumą,
- Anki Cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu,
- Bery decor – lokalna moda z lnu i innych naturalnych tkanin,
- BIOslavic Garden – prunuski, sok z czereśni z własnego sadu, zero chemii,
- sKŻynka – domowa nalewka wiśniowa,
- Browar Łażany,
- Dolnośląski Mazur – Katarzyna Puszcz-Mazur – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
- Ogrodnictwo Lipskie – zawilec japoński, rudbekia błyskotliwa, jeżówki, zioła, miskant gold bar, miskant strictus, miskant giganteus, miskant morning light, trawa pampasowa, funkie, żurawki, turzyce, szczawik,
- Siedlisko natury – naturalnie uprawiane warzywa,
- Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
- Winnica Świdnicka
- Jira Ceramics & Art – ceramika
- octy owocowe – Justyna Stefańska, znana jako ciotka Ferment – humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
- Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
- Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku,
- Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
- Sernica Dolnośląska – gouda owcza i kozia dłuuuugo dojrzewająca,
- Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
- Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki,
- KUCHNIA domowa Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk – soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
- Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
- Projekt slow food Bzowa Ostoja – kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
- Jagodowe pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
- Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby,
- Ziołowe Pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
- Eko-Ar – przetwory z aronii, Bio Jabłko- ekologiczne soki i przetwory,
- Pasieka Spod Ślęży – Krzysztof Staryszak,
- Palce lizać – masło sklarowane,
- Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy,
- Monika Kołataj – swetry robione na drutach,
- Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
- Pasieka Diana – miody z Doliny Bystrzycy.
/mn/