Dieta cukrzycowa to jeden z elementów wspierających terapię groźnej choroby metabolicznej, jaką jest cukrzyca typu 2. Jak rozpoznać cukrzycę i co jeść na diecie cukrzycowej?
Cukrzyca – o co chodzi z tym cukrem?
Cukrzyca jest chorobą o charakterze metabolicznym, czyli wpływ na jej powstawanie wywiera nieodpowiednia dieta i inne czynniki bezpośrednio związane ze stylem życia. Charakteryzuje się wysokim stężeniem glukozy we krwi żylnej i nieprawidłowym wydzielaniem insuliny przez komórki beta trzustki. O ile w przypadku cukrzycy typu 1, kiedy organizm przestaje wytwarzać insulinę, nie ma szans na remisję choroby, to cukrzyca typu 2 może być skutecznie wyhamowana.
W związku z tym, że cukrzyca nie boli, a jej objawy są niespecyficzne, należy regularnie sprawdzać poziom glukozy we krwi. Wynik powyżej 99 mmol/dl może budzić powody do niepokoju, poszerzenia diagnostyki, a z pewnością należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Wykrycie stanu przedcukrzycowego, czyli oporności tkanek na działanie insuliny daje duże szanse na niedopuszczenie do rozwoju choroby i jej skutków. Wówczas konieczne jest wprowadzenie zmian w dotychczasowym sposobie odżywiania i włączenie umiarkowanej aktywności fizycznej.
Cukrzycę diagnozuje się, gdy stężenie glukozy we krwi przewyższa 125 mmol/dl. Wówczas niezbędna jest farmakoterapia, która będzie utrzymywać cukier na pożądanym poziomie. Utrzymujący się stan hiperglikemii może powodować uszkodzenie narządu wzroku, nerek, naczyń krwionośnych i serca. Charakterystyczne dla cukrzycy jest trudne gojenie ran i nawracające stany zapalne. Częstym powikłaniem choroby jest tzw. stopa cukrzycowa, która powoduje martwicę i prowadzi do amputacji kończyny. Nieleczona cukrzyca istotnie podnosi ryzyko zgonu.
Zasady diety cukrzycowej
Dieta w cukrzycy ma na celu poprawę gospodarki cukrowej organizmu. Chorobie często towarzyszy nadmierna masa ciała lub otyłość, która również zaliczana jest do chorób metabolicznych. Wówczas niezbędna będzie dieta uwzględniająca racjonalny deficyt kaloryczny, gdyż obniżenie masy ciała będzie znacząco wpływać na poprawę tolerancji glukozy i zmniejszenie insulinemii. Kontroli masy ciała służy BMI kalkulator, a norma dla dorosłej osoby to wskaźnik masy ciała mieszczący się w przedziale 18,5-24,9 kg/m2.
Najważniejszym założeniem diety cukrzycowej obok ustalenia optymalnej kaloryczności diety jest wybór produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
Cukrzyca – jak jeść?
- Wylicz swoje zapotrzebowanie na energię.
- Ustal właściwe proporcje makroskładników – białka, tłuszczów i węglowodanów.
- Jedz regularne posiłki w przybliżonych odstępach czasu.
- Zaplanuj swój jadłospis.
- Postaw na węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
- Zadbaj o źródła błonnika w diecie – dodawaj warzywa do każdego posiłku.
- Unikaj rozgotowywania, rozdrabniania potraw – np. makaron, warzywa serwuj w wersji al dente.
- Pilnuj poziomu nawodnienia organizmu.
Co wolno, a czego nie wolno jeść przy cukrzycy?
Dieta cukrzycowa w dużej mierze opiera się o zasady zdrowego żywienia. Ważna jest zbilansowana dieta, skomponowana z dobrej jakości składników o wysokiej gęstości odżywczej.
Co wolno jeść na diecie cukrzycowej?
- produkty z pełnego ziarna – m.in. pełnoziarniste pieczywo i makaron, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza pęczak, komosa ryżowa, amarantus, płatki owsiane;
- chude mięso – m.in. indyk, kurczak, perliczka, królik, cielęcina, jagnięcina;
- ryby i owoce morza;
- nabiał i produkty mleczne – chudy twaróg, kefir, jogurt naturalny, maślanka;
- jaja;
- zdrowe tłuszcze tj. oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, orzechy i nasiona;
- nasiona roślin strączkowych – m.in. fasola, groch, soczewica, ciecierzyca;
- warzywa – świeże, gotowane al dente w postaci sałatek, surówek lub spożywane jako przekąska;
- owoce – najlepiej jagodowe tj. borówka amerykańska, jagody, maliny, truskawki, dobrze wybierać te mniej słodkie i mniej dojrzałe.
Czego nie wolno jeść na diecie cukrzycowej?
- produkty z oczyszczonej, białej mąki – m.in. bułki, białe pieczywo, ciasta, drożdżówki, rogaliki, ciasto do pizzy, tortilla pszenna, kopytka, naleśniki;
- słodycze – np. cukierki, lizaki, batony, żelki itp.;
- słone przekąski – tj. paluszki, chipsy, nachos;
- słodkie napoje – gazowane, soki, nektary, napoje energetyczne;
- napoje alkoholowe – m.in. piwo, drinki, wina słodkie i półsłodkie, likiery.
/Artykuł sponsorowany/