Oliwa z oliwek tzw. extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości posiada grono zwolenników. Dylemat pojawia się jednak w momencie, kiedy przystępują oni do smażenia. Smażyć, czy nie smażyć na takiej oliwie? Oto jest pytanie.
Oliwa z oliwek – tylko na zimno?
Na ten temat zdania wciąż są podzielone. Z pewnością oliwa taka to idealny dodatek do sałatek, sosów przygotowywanych na zimno (tzw. dressingów) i innych zastosowań niewymagających jej podgrzewania.
Smażenie wydawać może się wobec tego swoistym „świętokradztwem” jednak oliwa z oliwek do smażenia bywa używana regularnie. Zwolennicy tego rozwiązania podkreślają, że aby oliwa z oliwek extra virgin straciła swoje dobroczynne właściwości, musiałaby zostać podgrzana do bardzo wysokiej temperatury, co na patelni oczywiście jest jak najbardziej możliwe.
Decydując się zatem na smażenie na oliwie z oliwek, zamiast na innego rodzaju tłuszczu, a chcąc jednocześnie zachować jej cenne właściwości, lepiej nie podgrzewać jej zbyt mocno.
Część spośród dań, albo np. zwykłe zeszklenie cebuli lub duszenie warzyw nie wymaga podgrzewania tłuszczu do maksymalnej możliwej temperatury – wręcz przeciwnie.
Oliwa z oliwek do smażenia Vertego może zatem z powodzeniem być używana na patelni przy zachowaniu zasady utrzymywania jej temperatury poniżej 200°C. Oczywiście w przypadku przekroczenia owej „magicznej granicy” istnieje ryzyko, że oliwa nie będzie tak zdrowa, jak ta w sałatce. Być może początkowo, od mniej wprawnych kucharzy, sztuka nieprzegrzania oliwy z oliwek będzie wymagała nieco więcej skupienia i kilka prób skończy się niepowodzeniem. Nie warto jednak się poddawać, gdyż stosunkowo szybko można nauczyć się utrzymywania jej właściwej temperatury.
Gdzie kupić najlepszą oliwę z oliwek i na co jeszcze zwrócić uwagę przy smażeniu?
Warto postawić na profesjonalny sklep z oliwami online. W takim sklepie znajdują się wyłącznie oliwy i inne produkty od sprawdzonych dostawców. W końcu żaden internetowy sklep nie chce ryzykować serią zwrotów. Tego rodzaju witryny są zresztą najczęściej zakładane przez pasjonatów i znawców konkretnego typu produktów.
Smażąc, a właściwie podsmażając lub dusząc na oliwie z oliwek, pamiętać należy również, aby nie nakładać zbyt dużej porcji oliwy na patelnię! Oliwa z oliwek pod wpływem rosnącej temperatury zwiększa swoją objętość, a zatem w przypadku stosowania jej na ciepło skromność to cnota.
Czy oliwa z oliwek w sprayu to idealna oliwa z oliwek do smażenia?
Oliwa w sprayu pozwala równomiernie natłuścić patelnię przed smażeniem. Pamiętaj, aby nie podgrzewać uprzednio patelni do zbyt wysokiej dla oliwy z oliwek temperatury. Używając w 100% naturalnych produktów Vertego w sprayu masz gwarancję najwyższej jakości pozbawionych konserwantów tłuszczy, które łatwo jest dozować niezależnie od ich zastosowania:
- do sałatek
- do gotowania
- do pieczenia
- do smażenia/duszenia
- itp.
Vertego to zarówno oliwa z oliwek, jak i olej w charakterystycznych opakowaniach – w sprayu.
/Artykuł sponsorowany/