Już w najbliższą niedzielę do przypałacowego gospodarstwa w Kraskowie powróci cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego znów można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 5 marca.
Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.
Po zimowej przerwie Kooperatywa124 ponownie zaprasza w swoje progi. Targ Ziemi odbędzie się 5 marca w godz. 11.00-15.00. Na odwiedzających ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie czekać będą:
- Gabriel Jaczewski – projekt kulturalno-historyczny „Stara Kanapa” dla miłośników dawnych dziejów prelekcja o dawnych dziejach Śląska, naszej małej ojczyzny,
- Katarzyna Kalinowska – ozdoby świąteczne, wiosenne,
- Czarna Stodoła – winnica z Tąpadła,
- Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
- Fryborska manufaktura Miodownicza – pierniki, pierniki historyczne,
- Winnica Świdnicka,
- Sara Jira ART – ceramika,
- Octy owocowe – Justyna Stefańska znana jako ciotka Ferment: humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy,, serek kiszony, smalec z fasoli,
- Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
- Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka,
- Z Natury Lepsze – Mydlarnia: kosmetyki z natury, mydło kozie!
- Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
- Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
- Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
- Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska – miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki ,
- KUCHNIA domowa Skarby Lasu – Zofia Kowalczyk: soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur,
- Dyniowy zakątek – dynia od A do Z,
- Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu,
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie Klecin – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
- Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa, ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
- Jagodowe Pole – cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy w drugim roku konwersji ekologicznej,
- Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga – mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
- Ziołowe pola – kadzidła z ziół i kwiatów, świece ziołowe,
- Kadoo – swetry, szale, czapy i inne wydzierane z najwyższej jakości włóczki,
- Ekoaronia, biojabłko – ekologiczne soki i przetwory,
- Pasieka pod Ślężą Krzysztof Staryszak,
- Palce lizać – masło sklarowane,
- Danuta Szachniewicz – wyroby z drewna: deski, łyżki, łopatki, zabawki drewniane itp.,
- Ostre Sztosy – diabelnie ostre sosy.
/opr. mn/