Strona główna 0_Slider Sierpniowy Targ Ziemi już w najbliższą niedzielę

Sierpniowy Targ Ziemi już w najbliższą niedzielę

0

Już w najbliższą niedzielę w przypałacowym gospodarstwie w Kraskowie ponownie zagości cieszący się ogromną popularnością Targ Ziemi124, podczas którego można będzie zaopatrzyć się w zdrowe produkty lokalnych producentów i kupić piękne rękodzieło. Znana jest już lista wystawców, którzy zawitają do Kraskowa 7 sierpnia.

Inicjatywa zorganizowania targu narodziła się w 2016 roku. Pomysł Kooperatywy124, by do przypałacowego gospodarstwa zaprosić wytwórców, którym szczególnie na sercu leży smak i jakość serów, miodów, wędlin, napojów, wypieków, warzyw oraz owoców, okazał się strzałem w dziesiątkę. Co miesiąc do Kraskowa ściągały tłumy zainteresowanych nie tylko dobrą żywnością, ale też unikalnymi wyrobami rękodzielników czy małych manufaktur.

 W najbliższą niedzielę 7 sierpnia w godzinach 11.00-15.00 na chętnych będą czekać:

– Ogrodnictwo Lipskie – Sadzonki bylin (np. Jeżowka, Rudbekia, floks, Perowskia, turzyce, przetaczniki, pysznogłówka, żurawki i inne) ziół (Bazylia, Mieta, piołun, Tymianek, Lubczyk, Kocanka włoska) , roślin jednorocznych( Begonia wiecznie kwitnąca, portulaka) , trawy ozdobne (miskant, rozplenice, kostrzewa, ostnica) , krzewy (Budleja Dawida, hortensja)
– Quiet Emilia Majewska -Dodatki i odzież szyte i projektowane w pracowni lokalnej,
– AROMATYCZNA PRACOWNIA – ręcznie wyrabiane kamionki do olejków zapachowych barwione pigmentami ze skał, roślin i kamieni.
– Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy,
– Berydecor -nietuzinkowe ubrania spod ręki,
– Pasieka Diana – Miody z Doliny Bystrzycy -Miody kremowane
– Yoniversal Care. Karolina Kumor – Olejki ziołowe do pielęgnacji intymnej dla kobiet, perfumy olejkowe,
– JAN KRAKOWIAK – MISECZKI, PODSTAWKI CUKIERNICE,RĘCZNIE TOCZONE DREWNO,
– Octy owocowe – Justyna Stefańska – znana jako ciotka Ferment- humusu, gąszcze, octy i inne fermenty, oksymel, musztardy, serek kiszony, smalec z fasoli,
– Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz,
– Pracownia TINY BEAR Karolina Dąbrowska- rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku Robótki Karolka
– Z Natury Lepsze- Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie!
– Monika Kołataj – wełna w wykonaniu ultra; od kołowrotka do swetra,
– Sernica Dolnośląska – gouda owcza I KOZIA dłuuuugo dojrzewająca,
– Sery Stróżańskie – nabiał owczy wszelaki,
– Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa
– Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska miody odmianowe, miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych, oraz pierniki
– domowa – Skarby Lasu- Zofia Kowalczyk -soki, koncentraty, dżemy z owoców leśnych, unikalne rzemiosło ręczne z owoców wg starych receptur
– Dyniowy zakątek – dynia od A do Z
– Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu
– Kozłonoga Gospodarstwo Kozie Klecin – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty
Projekt slow food Bzowa Ostoja ekologiczne gospodarstwo przypałacowe w Kraskowie: kawa , ciasto gospodarskie, kocioł sezonowy, pajdy serowo-ziołowe, zdrowe desery, BIOdanie na gorąco,
– Jagodowe Pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy,
– Gospodarstwo Rolne Karolina Ożga -mąka z Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka żytnia, ziemniaki ekologiczne, soja ekologiczna i jej przetwory: mleko,tofu, wegańskie pasty,
– AllCanna Tomasz Rodziewicz -serki z nasion konopi
– Bartosz Ostrowski „BABETTE”- oryginalne, vege smakołyki w ekologicznych opakowaniach powstałe z dbałością o lokalność i środowisko,
– naturalnie.eco – Len, len, LEN – odmieniany przez wszystkie przypadki,
– Pasieka pod Ślężą- Krzysztof Staryszak.
– Palce lizać – masło sklarowane.

Poprzedni artykułNiezwykła pasja mieszkańca Nowego Targu. Odwiedza samorządowców w całej Polsce
Następny artykułChciała zainwestować pieniądze, a będzie musiała spłacić ponad 30 tysięcy zł długu