Strona główna 0_Slider Wyziewy prosto z baru, niewidoczne przejście. Interwencje czytelników Swidnica24.pl

Wyziewy prosto z baru, niewidoczne przejście. Interwencje czytelników Swidnica24.pl

0

Do redakcji Swidnica24.pl niemal codziennie wpływają prośby i interwencje od mieszkańców powiatu świdnickiego. Dzisiaj przedstawiamy dwie z nich, które udało się skutecznie zrealizować.

Wyziewy z baru wprost do okien sąsiadów

Zdjęcie nadesłane przez czytelniczkę

Na uciążliwe sąsiedztwo poskarżyła się mieszkanka budynku przy ul. Bohaterów Getta w Świdnicy. Mieszczący się na parterze lokal gastronomiczny bez przeszkód i stwarzania uciążliwości funkcjonował od lat, jednak w tym roku pojawiły się problemy. Zamiast zgodnej z normami wentylacji pojawiła się dziura w ścianie i rura, która opary wprost znad kotłów w kuchni odprowadzała na wysokości parteru. Wszystko trafiało wprost do okien mieszkań położonych powyżej baru. Czytelniczka Swidnica24.pl interweniowała w Spółdzielni Mieszkaniowej, do której należy budynek, kilkakrotnie. – To przecież niemożliwe, żebym nie mogła otworzyć okien, a problem szczególnie był dotkliwy podczas upałów. Moje prośby kierowane wprost do pracowników baru skończyły się dla mnie bardzo przykro – mówi czytelniczka Swidnica24.pl.

Po interwencji Swidnica24.pl Spółdzielnia Mieszkaniowa odpowiada: Wydobywające się opary nad lokalem użytkowym “BAR MANIA” w budynku przy ul. Bohaterów Getta 2 w Świdnicy, pochodzą z wykonanego przez najemcę w/w lokalu, prowizorycznego podłączenia odprowadzenia pary wodnej z pieca indukcyjnego, do otworu w ścianie. Nieprawidłowość ta potwierdzona została przez Spółdzielnię Pracy Usług Kominiarskich FLORIAN w korespondencji z dnia 27.09.2021 r. Na tej podstawie Spółdzielnia Mieszkaniowa w dniu 30.09.2021 r. wystosowała do najemcy lokalu “BAR MANIA” wezwanie do niezwłocznego demontażu w/w podłączenia. Właścicielka mieszkania usyt. bezpośrednio nad w/w lokalem użytkowym, poinformowana została o podjętych przez Spółdzielnię Mieszkaniową czynnościach pismem z dnia 06.10.2021 r. Jednocześnie informujemy, że w dniu 11.10.2021 r. przeprowadzono kontrolę w/w lokalu użytkowym, podczas której stwierdzono, iż najemca zrealizował zalecenie administratora poprzez fizyczne wyłączenie prowizorycznego podłączenia z otworu w ścianie.

Niewidoczni piesi

Fot. Dariusz Nowaczyński

Jako użytkownik przejścia dla pieszych w ciągu ul. Sikorskiego, zlokalizowanego w pobliżu Nadleśnictwa Świdnica zwracam się z prośbą o dziennikarskie zbadanie, czy w/w przejście dla pieszych spełnia warunki bezpieczeństwa. Przejście to jest niezbędne dla skomunikowania pieszego okolicy i jest często wykorzystywane przez rodziny z dziećmi odwiedzające Park Sikorskiego. Obecnie od strony centrum widok na ulicę jest zasłonięty przez bujne krzewy. Działa to oczywiście w druga stronę – jadąc od strony centrum, najbliższe sąsiedztwo przejścia jest zupełnie niewidoczne. Tym samym utrudnione jest dostrzeżenie pieszych zbliżających się do przejścia dla pieszych. Mało tego – oczekujący piesi są zupełnie niewidoczni do momentu dojechania do przejścia dla pieszych. Nie bez znaczenia jest fakt przebiegu drogi łukiem w taki sposób, że widoczność przejścia jest dodatkowo ograniczona. Tym damy piesi nie maja możliwości obserwowania nadjeżdżających pojazdów. Miejsce to w mojej opinii jest niebezpieczne. Należy podjąć działania zanim wydarzy się tragedia. Pamiętać należy, że ulica na tym odcinku jest wykonana z kostki brukowej z bardzo słabą przyczepnością, co bardzo wydłuża drogę hamowania. Świadczą o tym liczne stłuczki na pobliskim skrzyżowaniu ulic Sikorskiego i Tołstoja. Proszę o podjęcie działań w celu określenia spełniania wymogów bezpieczeństwa oraz zadbanie o uporządkowanie okolicy przejścia dla pieszych, zapewniając odpowiadania widoczność dla pieszych i kierowców – napisał do redakcji pan Damian.

Po dokonaniu wizji na przejściu dla pieszych przy skrzyżowaniu ulic Sikorskiego i Tołstoja stwierdzono, że rozrost krzewów rzeczywiście ograniczył widoczność z jednego kierunku. Dotyczy to wejścia na przejście od strony parku, dla kierujących jadących od centrum miasta. W związku z tym uzgodniono z wykonawcą utrzymania zieleni miejskiej, by część krzewów przeniósł w inne miejsce, a pozostałą część mocno skorygował. Prace zostaną wykonane w najbliższych dniach – poinformowała 12 października rzeczniczka UM w Świdnicy Magdalena Dzwonkowska.

Interwencje można zgłaszać na adres: [email protected]

/red./