W strzegomskich zakładach firmy ARYZTA zwiększona zostanie produkcja i w konsekwencji ma powstać też więcej miejsc pracy. Światowy lider branży piekarniczej m.in. główny dostawca pieczywa do hamburgerów sieci McDonald’s, rozbudowuje fabrykę w Strzegomiu. Inwestycja została już oficjalnie rozpoczęta, a jej finał spodziewany jest w drugiej połowie 2022 roku.
Aryzta to światowy potentat branży piekarniczej, specjalizujący się w wypieku bułek, bagietek croissantów, przekąsek na słono i na słodko czy pieczywa do hamburgerów, które dostarcza m.in. do sieci MC Donald. Międzynarodowy producent, którego korzenie sięgają do Szwajcarii, od 2013 roku posiada swoją fabrykę także w Strzegomiu i to właśnie jej produkcję zamierza zwiększyć.
Oficjalne rozpoczęcie rozbudowy strzegomskiej fabryki nastąpiło w piątek, 24 września. Podczas uroczystości obecni byli m.in. Piotr Bańka – dyrektor operacyjny firmy Aryzta, Waldemar Topolski – dyrektor zarządzający Aryzta Polska, Urs Jordi – przewodniczący Rady Dyrektorów firmy Aryzta, Adam Pieńkowski – dyrektor generalny McDonald’s Polska, Wiesław Witkowski – zastępca burmistrz Strzegomia oraz Piotr Fedorowicz – starosta świdnicki.
– Jesteśmy zwykłymi piekarzami. Ludźmi, którzy pieką chleb, będący podstawą naszej diety i nie może go zabraknąć w naszej polskiej tradycji. Jesteśmy mamy nadzieję też dobrymi partnerami biznesowymi i tak jak na polskich stołach nie może zabraknąć chleba, tak w żadnej restauracji Mc Donald’s nie może zabraknąć bułek i na pewno nie zabraknie. Jesteśmy także częścią regionu, który nas przygarnął prawie 10 lat temu. Znaleźliśmy tutaj naszą drugą małą ojczyznę w Polsce po Grodzisku Mazowieckim, po Warszawie i jest na tu bardzo dobrze, o czym świadczy nasza nowa inwestycja w tym regionie – mówił podczas oficjalnego rozpoczęcia rozbudowy strzegomskiej fabryki Waldemar Topolski.
– Aryzta jest częścią dużego organizmu, który funkcjonuje na wszystkich prawie kontynentach. Jesteśmy w Azji, w Europie, ale również Australii czy Nowej Zelandii. Jesteśmy liderem – jednym z największych producentów pieczywa hamburgerowego na świecie oraz innych produktów piekarniczych mrożonych – przedstawiał profil firmy Piotr Bańka, a także m.in. zaprezentował fabrykę w Strzegomiu i fazy jej rozbudowy.
W strzegomskich zakładach ma, bowiem powstać nowa czwarta już linia produkcyjna. Instalacja będzie wypiekać bułki do hamburgerów, które dostarcza przede wszystkim do sieci Mc Donald’s.
– Oferujecie nam doskonały produkt, który pomaga nam wypełniać obietnicę, składaną naszym gościom – doskonałego, jakościowego produktu. Bułki do burgerów są najwyższej klasy. Z firmą Aryzta współpracujemy od 1995 roku i cieszę się, że nowe inwestycje są realizowane, bo pokazują one długoterminową, bliską współpracę. Myślę, że jeszcze będziemy rozmawiali o naszej przyszłości i są to doskonałe plany – stwierdził dyrektor generalny McDonald’s Polska
Dzięki inwestycji strzegomska fabryka zostanie rozbudowana o ponad 9 000 metrów kwadratowych. Firma zapowiada też stworzenie 60 dodatkowych miejsc pracy. Nowy budynek ma powstać do sierpnia 2022 r. Start produkcji planowany jest natomiast na październik przyszłego roku. Wartość inwestycji wynosi ok. 100 mln zł, a jej głównym wykonawcą został TAKENAKA.
Uroczystości zakończyło podpisanie aktu inauguracyjnego oraz symboliczne wmurowanie kamienia węgielnego pod rozbudowę strzegomskiego zakładu. Poświęcenia inwestycji dokonał ks. prałat Marek Babuśka, proboszcz strzegomskiej parafii. Wydarzenie dało okazję zwiedzania fabryki Aryzta w Strzegomiu. Goście mieli możliwość poznać i zobaczyć, jak wygląda proces wypieku m.in. bułek do hamburgerów, tortilli i croissantów.
ARYZTA Polska jest częścią międzynarodowej Grupy ARYZTA, działającej na wszystkich kontynentach. Jej historia zaczęła się ponad 40 lat temu w małej, szwajcarskiej piekarni. Funkcjonowała wówczas jako firma HIESTAND, a jej modernizacja dała początek jednemu z najbardziej nowatorskich przedsiębiorstw, dziś przodującemu w branży mrożonych produktów piekarniczych. W Polsce ARYZTA posiada trzy fabryki – w Grodzisku Mazowieckim, Michałowie-Reginowie i w Strzegomiu. W swoje produkty piekarnicze zaopatruje zarówno sklepy, jak i restauracje. W Polsce zatrudnia około 700 osób, a w samym Strzegomiu około 300 pracowników.
/Tekst i zdjęcia: Agnieszka Nowicka/