Strona główna Artykuł sponsorowany 7 gorących napojów na zimowe podróże

7 gorących napojów na zimowe podróże

0

Podróżowanie zimą może być bardzo przyjemne, pod warunkiem, że zadbamy o kilka szczegółów. Istotną rolę odgrywa ciepła, niekrępująca ruchów kurtka, solidne buty, a także wygodna czapka i rękawiczki. W podróży warto ponadto pić gorące napoje, aby nie odczuwać mrozu. Jakie? Przedstawiamy kilka ciekawych propozycji.

Herbata
Jednym z najlepszych napojów rozgrzewających jest herbata. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, a w dodatku ma ona pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Picie naparu często jest dobrą okazją do chwili odpoczynku, dzięki niemu czujemy przyjemne ciepło i nie przeszkadza nam niska temperatura na zewnątrz. Na rozgrzanie warto przygotować czarną herbatę z dodatkami: Cytryną lub pomarańczą, plasterkami imbiru, kardamonem, goździkami czy nawet szczyptą pieprzu cayenne. Do posłodzenia napoju dobrze nadaje się miód, jak również syrop owocowy, np. z malin. Żeby herbata za szybko nie wystygła, warto kupić kubek termiczny. Ranking tego typu produktów ułatwi wybór modelu, który będzie solidny, a do tego wygodny w przenoszeniu.

Kawa z cynamonem
Zwykła kawa dodaje energii i pobudza, a ta z dodatkiem cynamonu zapewnia dodatkowo przyjemne uczucie ciepła. To bardzo dobra alternatywa dla zwykłego cappuccino czy latte. Przygotowanie napoju należy rozpocząć od mleka, trzeba je podgrzać do ok. 60 stopni i spienić. Następnie na spodzie kubka umieszczamy dwie łyżeczki miodu i pół łyżeczki cynamonu, wlewamy delikatnie mleko, a później gorące espresso. Na koniec ponownie posypujemy kawę odrobiną cynamonu, jest już gotowa do wypicia.

Gorąca czekolada
Gorąca czekolada nie tylko rozgrzewa, ale i poprawia nastrój. Można podać ją zarówno dzieciom, jak i dorosłym, zwłaszcza gdy podróż nie przebiega zgodnie z planem i odczuwalna na zewnątrz temperatura jest bardzo niska. Klasyczny napój przygotowuje się z gorącego mleka wymieszanego z cynamonem, wanilią i pieprzem. Dodajemy do niego połamaną na małe kawałki czekoladę (gorzką, 70% kakao lub więcej, w zależności od własnych preferencji) i mieszamy całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec zestawiamy garnek z kuchenki na 25 minut. Gotową czekoladę można podać z bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami, ale trzeba pamiętać, że wtedy napój będzie bardziej kaloryczny.

Zimowy poncz
Zimą bardzo dobrze smakuje poncz przygotowany na bazie mocnej, czarnej herbaty. Do garnka z naparem wrzucamy szczyptę cynamonu i goździki, a później dodajemy również kilka łyżek miodu, sok z pomarańczy, czerwone wino (najlepiej wytrawne) oraz szklankę rumu. Całość należy podgrzać, a później przelać do szklanek. Przyrządzony w ten sposób poncz jest przeznaczony tylko dla dorosłych. Można przygotować też napój w wersji bezalkoholowej, który będzie odpowiedni dla dzieci. Do czarnej herbaty dodajemy goździki, cynamon i imbir, a następnie wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy. W razie potrzeby można dosłodzić poncz do smaku, np. miodem.

Mleko z kurkumą
Mleko to z kurkumą to tradycyjny, ajurwedyjski napój rozgrzewający, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się w mroźne dni poza domem. Jego istotną zaletą jest to, że na przygotowanie nie trzeba poświęcać dużo czasu. To, co musimy zrobić, to podgrzać mleko (może być krowie lub roślinne), a następnie wymieszać je z łyżeczką kurkumy, miodem, cynamonem, czarnym pieprzem oraz kardamonem.

Cynamonowa lemoniada
Choć lemoniada kojarzy się z upalnym latem, to można pić ją także zimą. Jednak do przygotowania rozgrzewającej wersji potrzebujemy nieco innych składników. Do gorącej wody dodajemy łyżkę masła i czekamy, aż się rozpuści, następnie wrzucamy miód, wyciśnięty sok z cytryny, cynamon i kurkumę. Całość starannie mieszamy, możemy też zblendować napój, aby rozpuszczające się masło utworzyło puszystą piankę.

Dyniowy grzaniec
Nie wszystkim smakuje zwykłe grzane piwo, nawet z dodatkiem pomarańczy i goździków. Warto jednak spróbować napoju z dynią, który przywoła świąteczny nastrój i szybko nas rozgrzeje. Do garnka wlewamy piwo, dodajemy cynamon, imbir i mielone goździki, a także kurkumę, miód oraz ok. 2 łyżki puree z dyni. Podgrzewamy i jednocześnie mieszamy całość, podajemy zaraz po zdjęciu garnka z palnika.

/Artykuł sponsorowany/