Restauracje, kawiarnie, bary, pizzerie itp. do odwołania będą mogły wydawać klientom posiłki jedynie na wynos lub im je dostarczać – wynika z opublikowanej w poniedziałek noweli rozporządzenia w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.
Restrykcje dotyczące gastronomii rząd ogłosił 23 października. Premier Mateusz Morawiecki poinformował wówczas, że od 24 października przez dwa tygodnie lokale gastronomiczne nie będą mogły działać stacjonarnie – będą mogły jedynie wydawać dania na wynos i dowozić je do klientów. Już wtedy szef rządu zastrzegł, że ten dwutygodniowy termin może zostać przedłużony. W poniedziałek wieczorem w Dzienniku Ustaw opublikowane zostało rozporządzenie rządu zmieniające rozporządzenie ws. ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii.
Z dokumentu wynika, że do odwołania przedsiębiorcy, których działalność polega na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (m.in. restauracje, kawiarnie, restauracje typu fast food, bary mleczne, bary szybkiej obsługi, lodziarnie, pizzerie), a także działalności związanej z konsumpcją i podawaniem napojów, jest „dopuszczalne wyłącznie w przypadku realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu (…)”.
/PAP, opr. mn/