Strona główna 0_Slider Przycmentarny parking nie będzie się już zamieniał w błotniste bajoro. Plac utwardzono,...

Przycmentarny parking nie będzie się już zamieniał w błotniste bajoro. Plac utwardzono, co z dojściem?

0

Od października ubiegłego roku osoby odwiedzające cmentarz komunalny przy ulicy Słowiańskiej mogą korzystać z nowego wejścia na nekropolię oraz nowego placu parkingowego znajdującego się niedaleko skrzyżowania Słowiańskiej z Wielecką. Korzystanie z parkingu stawało się jednak problematyczne po większych opadach deszczu. Interwencję w tej sprawie podjął jeden ze świdnickich radnych.

Przypomnijmy, o budowę nowego parkingu przy cmentarzu komunalnym sąsiadującym z osiedlem Słowiańskim kilkukrotnie apelowali mieszkańcy oraz samorządowcy. Na początku października 2019 roku przystąpiono do pierwszego etapu prac, w ramach których za około 85 tys. złotych powstał zjazd z ulicy Słowiańskiej, a także utwardzono część terenu. Utworzone zostało także nowe wejście, umożliwiające wielu osobom szybsze dotarcie na groby bliskich.

Ostatnio z pytaniem o plany dalszej rozbudowy parkingu zwrócił się do świdnickiego magistratu radny Wiesław Żurek. – W chwili obecnej nawierzchnia tego parkingu nie jest w żaden sposób utwardzona, jest to tylko wyrównana ziemia gruntowa. Kiedy jest bardzo sucho parking ten jeszcze jakoś funkcjonuje, natomiast po obfitych opadach deszczu zamieni się on w jedno wielkie bajoro – wskazał radny w swojej interpelacji. – Ponadto bardzo proszę Pani Prezydent, aby odpowiedni wydział Urzędu Miejskiego rozpatrzył możliwość zlokalizowania w niedalekiej odległości od wjazdu na ten parking przejścia dla pieszych przez ulicę Słowiańską, które umożliwi dotarcie na przedmiotowy cmentarz osobom, które chcą do niego dojść pieszo z południowych dzielnic miasta – zaproponował Żurek.

W bieżącym roku w budżecie Gminy zaplanowano kwotę 100 tys. na rozbudowę nowego parkingu przy cmentarzu przy ul. Słowiańskiej. W ramach tych środków w kwietniu wykonano utwardzoną nawierzchnię mineralną na znacznej części gruntu położonego bezpośrednio przy nowej bramie wejściowej na teren cmentarza – tłumaczy w udzielonej odpowiedzi Jerzy Żądło, wiceprezydent Świdnicy. Jak dodaje, projekt nowego parkingu obejmuje jedynie utwardzenie jego nawierzchni, natomiast nie uwzględnia budowania nowych przejść dla pieszych wraz z niezbędną infrastrukturą (oświetleniem, oznakowaniem pionowym i poziomym, pasami integracyjnymi, obniżeniem krawężników), a także niezbędnych, nowych chodników pozwalających na dojście do parkingu i wspomnianego przejścia dla pieszych. – W tym zakresie obecnie nie są prowadzone działania, głównie z uwagi na brak zabezpieczenia finansowego – wyjaśnił Żądło.

/mn/

fot. Dariusz Nowaczyński