Strona główna Wydarzenia Zdrowo na stole i w łóżku, czyli produkty eko

Zdrowo na stole i w łóżku, czyli produkty eko

0

Moda na ekologię i zdrowy tryb życia trwa dość długo. Jednak ostatnio przybrała na sile. I o ile wcześniej była popularna tylko niektórych kręgach, tak teraz objęła swym zasięgiem większość społeczeństwa.

  1. Zdrowy powrót do przeszłości – mąka orkiszowa.
  2. Łuska gryki, czyli tak jak dawniej bywało.

Nie ma co ukrywać, że ekologiczny nurt – w każdej dziedzinie – opiera się na powrocie do przeszłości. Czyli do czasów, kiedy człowiek wykorzystywał naturalne produkty, jak najmniej przetworzone. Po latach zachłyśnięcia się wynalazkami mającymi sprawić (kosztem środowiska i zdrowia), że nasze życie będzie szybsze, nastąpił czas, gdy coraz częściej stawiamy na jakość. Dlatego produkty eko są wykorzystywane na wielu płaszczyznach.

Zdrowy powrót do przeszłości – mąka orkiszowa
Orkisz to zboże uprawiane od wieków. A skoro przez ten czas wciąż ma się dobrze, a produkty jego przetwarzania, czyli mąka orkiszowa, nadal są wykorzystywane, to ten fakt najlepiej świadczy o dobrodziejstwie tkwiącym w tych ziarnach. Chyba najlepszą ich reklamą jest to, że były bazą pożywienia gladiatorów. Nic dziwnego, orkisz, a tym samym mąka orkiszowa oraz produkty, które z niej powstają, są bogate w witaminy A, E, B i D oraz mnóstwo pierwiastków wpływających pozytywnie na mięśnie, wygląd skóry, włosów, a także na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Przez większość osób mąka orkiszowa jest ceniona, bo obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Osoby uprawiające sport, dbające o szczupłą sylwetkę cenią orkisz, gdyż jest on bogaty w białko i błonnik. Można by rzec, że mąka orkiszowa  służy nie tylko zdrowiu, ale i urodzie. Dlatego też wygrywa pojedynek z mąką pszenną – pszenica w wyniku modyfikacji (w zgodzie ze wspomnianą zasadą: im więcej, tym lepiej) nie ma prawie żadnych wartości odżywczych. Mąka orkiszowa nadaje się do przygotowywania większości potraw.

Łuska gryki, czyli tak jak dawniej bywało
Zdrowy tryb życia to nie tylko jedzenie oparte na ekologicznych produktach. To także ich wykorzystanie do produkcji rzeczy codziennego użytku. Jak w przypadku łuski gryki.  Ostatnio jest ona w Polsce (za wzorem krajów azjatyckich) wykorzystywana jako wypełnienie materaców czy siedzisk. Dlaczego łuska gryki znakomicie się do tego nadaje? Po pierwsze dlatego, że jest naturalna. Poza tym jako wypełnienie jest bardzo elastyczna i znakomicie dopasowuje się do ciała, co zapewnia wygodę wypoczynku. Niezwykle cenioną cechą łuski gryki jest też to, że utrzymuje ona niski poziom wilgotności. Dzięki temu nie rozwijają się grzyby i bakterie – rzecz niezwykle ważna dla alergików.

Jak widać, nie ma przesady w tym, że strefa eko w naszym domu może panować od kuchni aż po sypialnię. O innych ekologicznych produktach i ich wykorzystaniu można się przekonać, odwiedzając sklep z ekologiczną żywnością.

/Artykuł sponsorowany/