Strona główna 0_Slider Za nami IV Festiwal Mąki w Siedlimowicach!

Za nami IV Festiwal Mąki w Siedlimowicach! [FOTO]

0

Już po raz czwarty w zabytkowym młynie w Siedlimowicach odbył się Festiwal Mąki. Na zwiedzających czekało mnóstwo atrakcji przygotowanych przez organizatorów: Gminę Żarów, Gminne Centrum Kultury i Sportu w Żarowie, Młyn Siedlimowice oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Młyna Siedlimowice.

fot. Festiwal Mąki

Najważniejszym punktem festiwalu tradycyjnie był konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci”. Na gości czekały specjały przygotowane przez lokalnych i regionalnych pasjonatów zdrowego jedzenia. W programie były także warsztaty ważenia piwa domowym sposobem z żarowskim browarem Hoppy Lab. Nie zabrakło również doskonałych podpłomyków, ciast, bułeczek drożdżowych wypiekanych przez panią Iwonę Markiewicz, właścicielkę młyna. O historii siedlimowickiego młyna opowiadał Bogdan Mucha, historyk z Żarowskiej Izby Historycznej, a na finał organizatorzy zaprosili gości na monodram „Sprawa się rypła” w wykonaniu Ryszarda Dykcika z Teatru Bezdomnego.

Zaprosiliśmy dziś naszych gości do zabytkowego młyna w Siedlimowicach, gdzie po raz czwarty odbywa się Festiwal Mąki. Na nasze zaproszenie odpowiedziało wielu wystawców, którzy przyjechali tutaj, aby zaprezentować swoje wyroby i częstować mieszkańców swojskimi przysmakami. Ponadto można z bliska zobaczyć, jak funkcjonują stare maszyny w młynie, zakupić swojskie pyszności na licznych stoiskach, kosztować specjałów wypieczonych z siedlimowickiej mąki i uczestniczyć w różnych warsztatach. To wszystko dla naszych gości, którzy pomimo pochmurnej pogody, odwiedzili nasz zabytkowy młyn – mówili Iwona i Witold Markiewiczowie właściciele zabytkowego młyna w Siedlimowicach.

Liczył się smak, aromat, wygląd i wrażenie ogólne. W konkursie na najlepszy chleb domowego wypieku „Chlebowzięci” wzięło udział 5 uczestników. Niestety zabrakło przedstawiciela z gminy Żarów.

Wyniki konkursu „Chlebowzięci”:

I miejsce – Andrzej Pyć, Świdnica (chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie wypieczony z mąki z siedlimowickiego młyna),

II miejsce –  Łukasz Krzysztofczyk, Wałbrzych,

III miejsce – Grzegorz Jurczyk Wrocław.

/UM Żarów, opr. mn/

Poprzedni artykułWiceprezes miejskiej spółki jest dziennikarzem
Następny artykułRzecznik patentowy – jak działa zastrzeganie znaku towarowego?