Strona główna 0_Slider Przedłużony tunel połączył dwie części Jaworzyny Śląskiej

Przedłużony tunel połączył dwie części Jaworzyny Śląskiej [FOTO]

1

Mieszkańcy Jaworzyny Śląskiej zyskali nowe przejście pod torami kolejowymi, dotychczas rozdzielającymi miasto na dwie części. W piątek nastąpiło uroczyste otwarcie przedłużonego tunelu, a także przebudowanego peronu nr 2.

fot. UM Jaworzyna Śląska

Przypomnijmy, w 2017 roku na stacji w Jaworzynie Śląskiej wykonano modernizację dwóch peronów, torów i przejścia podziemnego. Prace te pochłonęły 11 mln złotych. Na realizację kolejnego etapu modernizacji jaworzyńskiej stacji przeznaczono ponad 24 mln złotych.

Dzięki inwestycji przedłużone zostało przejście podziemne od ulicy 1 Maja, aż do ulicy Powstańców. – Pozwoli to na bezpieczne, szybsze, a zarazem wygodniejsze skomunikowanie obu części miasta – mówi burmistrz Grzegorz Grzegorzewicz. – Przejście podziemne na stacji w Jaworzynie Śląskiej ma 120 metrów – zostało przedłużone prawie o 50 metrów. Ułatwi dostęp do peronów i budynku dworcowego. Mieszkańcy zyskują oczekiwaną od lat możliwość bezpiecznego przejścia przez linię kolejową, przebiegająca przez miasto. Trasa przejścia od strony ul. Powstańców została poprowadzona wygodną pochylnią ze ścieżką naprowadzającą, ułatwiającą przejście osobom niewidomym – dodaje Mirosław Siemieniec, rzecznik PKP PLK.

– Zadanie, które dzisiaj kończymy, finansowane było z budżetu państwa. Na modernizację tej stacji przeznaczyliśmy w sumie 40 mln złotych. Efekt jest naprawdę bardzo ładny. Oddane perony są nowoczesne, a jednocześnie spełniają wymogi konserwatora zabytków, który kazał nam restaurować historyczne wiaty. Te perony są przystosowane do obsługi osób niepełnosprawnych – podkreśla Arnold Bresch, członek zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe.

W uroczystości otwarcia podziemnego przejścia oraz odnowionego peronu wzięli udział m.in.: marszałek Senatu Stanisław Karczewski, wojewoda dolnośląski Paweł Hreniak, przedstawiciel zarządu PKP PLK oraz parlamentarzyści. Nowo oddana część jaworzyńskiej stacji został też poświęcona.

/mn/

fot. Dariusz Nowaczyński