Strona główna 0_Slider Szklany budynek w sercu miasta?

Szklany budynek w sercu miasta? [FOTO/WIZUALIZACJE]

36

Ma mieć pięć kondygnacji, a zamiast ścian zewnętrznych – szklane tafle. Nowatorski projekt wrocławskiej pracowni Q2Studio prezentuje portal ProjektInwestor. Obiekt miałby stanąć u zbiegu ulic Spółdzielczej i Długiej w Świdnicy, vis a vis placu św. Jana Pawła II.

Dwa lata temu działkę przy ul. Spółdzielczej na mocy umowy miasta z właścicielem zagospodarowano na skwer. Zadanie zostało zrealizowane przy zaangażowaniu środków z budżetu miasta i spółki, do której teren należy. To rozwiązanie tymczasowe. Niewykluczone, że w tym miejscu powstanie obiekt, zaprojektowany przez wrocławskich architektów już kilka lat temu.

Koncepcja zakłada pięć kondygnacji. Parter ma być częścią handlowo-usługową, kolejne dwa pietra planowane są na biura, a pozostała część na cele mieszkalne. “Elewacja kamienicy pokryta zostanie gładką szklaną fasadą, która doskonale doświetli przestrzeń biurową oraz zapewni komfort termiczny. Ponadto najemcy zyskają widok na centrum miasta. Zastosowana architektura jest wynikiem poszukiwań przez architektów rozwiązań, które nie tylko wpiszą się w istniejącą zabudowę, ale również zapewnią poczucie świeżości i lekkości. Uwagę przyciągają również wnętrza, które bazują na jasnej, neutralnej palecie kolorystycznej. Architekci Q2Studio nawiązali do stylu scandi, stawiając przede wszystkim na prostotę, minimalizm oraz zachowanie przestrzeni.” – czytamy na projektinwestor.pl

Właściciel terenu jest zdecydowany na realizację projektu, jednak termin uzależnia od sytuacji rynkowej.

/red./
Zdjęcia Dariusz Nowaczyński
Wizualizacje: Źródło Q2studio, za zgodą projektinwestor.pl