W Świdnicy rozpoczęło działalność nowe Stowarzyszenie Diabetyków „DIABETYK”. Funkcjonująca od marca tego roku charytatywna organizacja udziela pomocy ludziom chorym na cukrzycę, w tym niepełnosprawnym oraz rodzicom dzieci, które dotknięte są tym schorzeniem. Już wkrótce stowarzyszenie planuje pierwsze spotkanie. 16 marca o godz. 17.00 w Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych odbędą się warsztaty kulinarne „Aby jedzenie przyniosło zdrowie”.
Nowa organizacja w Świdnicy
Świdnickie Stowarzyszenie Diabetyków „DIABETYK” jest organizacją charytatywną, zarejestrowaną i posiadającą osobowość prawną od stycznia tego roku. Związek został powołany, by udzielać pomocy ludziom chorym na cukrzycę, w tym niepełnosprawnym oraz rodzicom dzieci, które dotknięte są tym schorzeniem. Świdniccy diabetycy zrzeszają również osoby zdrowe pracujące na rzecz chorych, a także uznające cele i zasady działania organizacji. Za zgodą opiekunów prawnych do stowarzyszenia mogą należeć również chorzy w wieku do 16 lat. – Obecnie można nas znaleźć w Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych przy ul. Długiej 33 w każdy poniedziałek w godz. 13.00 – 16.00 oraz piątek w godz. 11.00 – 14.00, kontakt poprzez pocztę elektroniczną: [email protected] oraz telefon 608 519 244 lub 533 611 222. Serdecznie zapraszamy do współpracy osoby chore na cukrzycę, bliskie osób chorych, a także wszystkich zainteresowanych zagadnieniem cukrzycy – informuje prezes stowarzyszenia Grażyna Kobiałka.
Warsztaty kulinarne
Nowo funkcjonujące stowarzyszenie już planuje pierwsze spotkanie. 16 marca o godz. 17.00 w sali na parterze w Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych w Świdnicy odbędą się warsztaty kulinarne „Aby jedzenie przyniosło zdrowie”. Wydarzenie skierowane jest do wszystkich osób zainteresowanych zdrowym odżywieniem. Warsztaty składać się będą z trzech części i poprowadzi je dietetyk, który poda wiele praktycznych wskazówek i pokaże jak przygotować zdrowy, zbilansowany posiłek. Na spotkaniu będzie można się dowiedzieć na temat m.in. prewencji cukrzycy, „Indeksu Glikemicznego” czy dieto terapii z uwzględnianiem zasad prawidłowego żywienia i wykazu produktów spożywczych. Zdobytą wiedzę uczestnicy wypróbują na warsztatach kulinarnych.
/Oprac. AN/