Czy można przygotować niskokaloryczny, pyszny, słodki deser w pięć minut? Oczywiście! Oto dowód.
3 dojrzałe banany
6 daktyli
2 łyżki kakao
szklankę owoców jagodowych (ja miałam mrożone leśne jagody i truskawki)
1 łyżka miodu
kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce wrzuciłam do rondelka, chwilę smażyłam, gdy owoce puściły sok, dodałam miód, olejek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszałam i dodałam mąkę ziemniaczaną. Powstał w ten sposób gęsty, błyszczący kisiel. Tak przygotowane owoce mogły być samodzielnym daniem. Ja jednak chciałam czegoś bardziej wyrafinowanego – wszak to miał być niedzielny deser.
Sięgnęłam po banany, które dokładnie zmiksowałam z daktylami i kakao. Efektem końcowym był, gęsty, puszysty, słodki mus. Wyłożyłam go do pucharków. Na wierzchu wyłożyłam owoce. Gotowe. Córeczkom bardzo smakował. Polecam.
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch






![Zderzenie dwóch aut na Westerplatte [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Westerplatte-wypadek-2025.11.06-5-100x75.jpg)
![Motocyklista stracił panowanie nad pojazdem [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG-20251105-WA0020-100x75.jpg)


![Kabaret Paranienormalni już 8 listopada wystąpi w Świdnicy. Artyści pokażą nowy program „Ostre Cięcie” [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/kabaret-SWIDNICA-2025-100x75.jpg)
![Recital znakomitej czeskiej pianistki zainauguruje tegoroczne Dni Muzyki Kameralnej w Świdnicy [KONKURS]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/10/page_-inauguracja-Dni-Muzyki-Kamerlanej-Swidnica-2025-100x75.jpg)