Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Błyskawiczny mus bananowy

Czary Penelopy: Błyskawiczny mus bananowy

0

Czy można przygotować niskokaloryczny, pyszny, słodki deser w pięć minut? Oczywiście! Oto dowód.

musDla 3 osób potrzeba:

3 dojrzałe banany
6 daktyli
2 łyżki kakao
szklankę owoców jagodowych (ja miałam mrożone leśne jagody i truskawki)
1 łyżka miodu
kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Owoce wrzuciłam do rondelka, chwilę smażyłam, gdy owoce puściły sok, dodałam miód, olejek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszałam i dodałam mąkę ziemniaczaną. Powstał w ten sposób gęsty, błyszczący kisiel. Tak przygotowane owoce mogły być samodzielnym daniem. Ja jednak chciałam czegoś bardziej wyrafinowanego – wszak to miał być niedzielny deser.

Sięgnęłam po banany, które dokładnie zmiksowałam z daktylami i kakao. Efektem końcowym był, gęsty, puszysty, słodki mus. Wyłożyłam go do pucharków. Na wierzchu wyłożyłam owoce. Gotowe. Córeczkom bardzo smakował. Polecam.

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułPiękniejszy świat Beaty: Czas na oddech
Następny artykułMałki w podróży: Malta. W wiosce Popeye’a