Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Tarta jeżynowa

Czary Penelopy: Tarta jeżynowa

0

W ubiegłym tygodniu podałam przepis na toskański dżem jeżynowy. Dziś postanowiłam opisać obłędną tartę jeżynową, również rodem z Toskanii. Te dwa przepisy łączy nie tylko region, ale również autorka. Jest nią Polka Aleksandra Seghi, która od wielu lat mieszka we Włoszech.

Jest autorką kilku książek kulinarnych oraz bloga „Smaki Toskanii”. Z książki o tym samym tytule, której jestem szczęśliwą właścicielką, pochodzi właśnie ten przepis. W oryginale brzmi on: „ Crostata di more”. Z tej samej książki pochodzi taka oto maksyma, która bardzo mi się spodobała:

[…] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole.

tarta

Potrzeba:

300g mąki pszennej

3/4 słoika domowego dżemu z jeżyn

150 g masła

150g cukru pudru

4 żółtka

starta skórka z 1 cytryny

szczypta soli

Z mąki, masła, cukru pudru, trzech żółtek, skórki cytrynowej i szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, formujemy zwartą kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Okrągłą formę do pieczenia tart smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyciągamy schłodzone kruche ciasto i 3/4 jego ilości równomiernie rozkładamy w przygotowanej formie. Na cieście rozsmarowujemy domowy dżem jeżynowy. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i rozkładamy na dżemie tak, by utworzyła się krateczka. Krateczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tartę pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Tartę udekorowałam świeżymi jeżynami.

Smacznego!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch