W ubiegłym tygodniu podałam przepis na toskański dżem jeżynowy. Dziś postanowiłam opisać obłędną tartę jeżynową, również rodem z Toskanii. Te dwa przepisy łączy nie tylko region, ale również autorka. Jest nią Polka Aleksandra Seghi, która od wielu lat mieszka we Włoszech.
Jest autorką kilku książek kulinarnych oraz bloga „Smaki Toskanii”. Z książki o tym samym tytule, której jestem szczęśliwą właścicielką, pochodzi właśnie ten przepis. W oryginale brzmi on: „ Crostata di more”. Z tej samej książki pochodzi taka oto maksyma, która bardzo mi się spodobała:
[…] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole.
Potrzeba:
300g mąki pszennej
3/4 słoika domowego dżemu z jeżyn
150 g masła
150g cukru pudru
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Z mąki, masła, cukru pudru, trzech żółtek, skórki cytrynowej i szczypty soli wyrabiamy kruche ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą, formujemy zwartą kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Okrągłą formę do pieczenia tart smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wyciągamy schłodzone kruche ciasto i 3/4 jego ilości równomiernie rozkładamy w przygotowanej formie. Na cieście rozsmarowujemy domowy dżem jeżynowy. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i rozkładamy na dżemie tak, by utworzyła się krateczka. Krateczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Tartę pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Tartę udekorowałam świeżymi jeżynami.
Smacznego!
Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch







![Strażacy uwalniali lisa ze… zderzaka [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/lis-w-zderzaku-100x75.jpg)
![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/page-11-100x75.jpg)

![Kto wygrał zaproszenia na świąteczny koncert zespołu i chóru Armii USA w Świdnicy? [ROZWIĄZANIE KONKURSU]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2023/04/Orkiestra-Sil-Powietrznych-Stanow-Zjednoczonych-w-Europie-21-04-2023-Swidnica-5-100x75.jpg)