Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Twarożek kozi z suszonymi pomidorami

Czary Penelopy: Twarożek kozi z suszonymi pomidorami

0

Prostota w każdym calu. Połączenie fenomenalne, eleganckie, nietuzinkowe, aromatyczne, a co najważniejsze proste w wykonaniu. Mowa o wspaniałym twarożku, który przygotowała ostatnio moja koleżanka.

serek

Byliśmy na dorocznym spotkaniu przyjaciół i znajomych ze studiów, które już od 23 lat organizujemy na Jurze Krakowsko- Częstochowskiej. Leżałam sobie na hamaku i rozmawiałam z przyjaciółkami, gdy koleżanka postawiła na stole pokaźnej wielkości salaterkę z bohaterem dzisiejszego odcinka. Ryzykując, że ktoś wskoczy na moje miejsce relaksu wstałam i poczęstowałam się owym rarytasem. Z domowym ciemnym chlebem twarożek smakował wyśmienicie. Zawojował nasz biesiadny stół. Najbardziej zadziwiło i urzekło mnie to, że maleńka niespełna trzyletnia córeczka koleżanki zajadała się kromeczkami z kozim serkiem, który jak wiadomo jest intensywniejszy i bardziej ostry w smaku niż ser z mleka krowiego. Podobnie jej starsze siostrzyczki. Na hasło „zjesz chlebek z kozim serkiem?” odpowiedź zawsze padała – ”tak”. I to właśnie ów twarożek przyciągał dziatwę na posiłek. Po powrocie do domu postanowiłam powtórzyć ten smak.

Potrzeba:
100g miękkiego koziego serka
2-3 suszone pomidory
1 łyżka prażonych pestek dyni

Pomidory suszone drobniutko posiekałam. Na suchej patelni uprażyłam pestki dyni. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Gotowe. Schłodziłam w lodówce. Można dodać świeżo mielonego pieprzu i odrobinę chilli.
Podałam z domowej roboty chlebem oraz pałeczkami grissini. Do tego listki rukoli.

Pyszności. Polecam

Penelopa rybarkiewicz-Szmajduch

Poprzedni artykułNoc ze sztuką, muzyką i historią [FOTO]
Następny artykułPiękniejszy świat Beaty: Maszyna