Strona główna Magazyn Kuchnia Czary Penelopy: Jajka faszerowne

Czary Penelopy: Jajka faszerowne

0

Nie ma Wielkanocy bez jajek. Najczęściej podawane są w majonezie lub faszerowane różnymi pastami jako dekoracyjne łódeczki. Uwielbiam w każdej postaci. Moja propozycja na dziś to jajka faszerowane pieczarkami w kształcie myszek lub zajączków. Taka forma adresowana jest oczywiście do dzieci. Gdy moje córeczki były malutkie, bardzo podobały im się tego typu kulinarne propozycje. Takie jajeczka można oczywiście przygotować nie tylko w święta np. na leniwe weekendowe śniadanko. Jajkowa myszka posadzona jako dekoracja na talerzu z wędlinami lub na cieniusieńkiej grzance zaciekawi i rozbawi każde dziecko.

jajka zające

Potrzeba:

(z jednego jajka powstaną dwie myszki/ zajączki)

4 jajka

2 pieczarki

1 rzodkiewka

8 ziarenek pieprzu

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka majonezu

sól, pieprz

kiełki brokuła, rzeżucha

cieniutkie grzanki w kształcie jajka

Jajka gotuję na twardo, hartuję je w zimnej wodzie. W czasie gdy jajka się gotują, obieram pieczarki, myję, ścieram na tarce i przesmażam na patelni na maśle. Zahartowane jajka obieram, przecinam na wzdłuż na pół. Żółtka delikatnie wyjmuję przekładam do miseczki, dokładam przygotowane pieczarki, doprawiam majonezem ewentualnie solą i pieprzem, mieszam za pomocą widelca na zwartą masę. W zagłębienia po żółtkach wkładam farsz „na równo”. Układam farszem na dół na grzance lub na talerzu w towarzystwie zielonego. Nadmiar pasty pieczarkowo – żółtkowej można wykorzystać jako smarowidełko do pieczywa.

Ułożone jajka należy teraz przekształcić w myszki. Lekko nacinam białko. W powstałe szczelinki wkładam cieniutkie plasterki rzodkiewki. Wciskam pieprzowe oczka i jajkowe myszki można podawać.

Wspaniałych Świąt życzę!

Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch